Vismarkt in Groningen gaat om 12 uur open als terrasplein

Op de Grote Markt kon het al even, maar vanaf maandag mag ook de horeca aan de Vismarkt zijn terrassen uitrollen tot op het plein.

Tien café- en restaurantbedrijven kunnen buiten de markturen een gezamenlijke terraszone inrichten op de Vismarkt. De ondernemers hebben daarvoor in navolging van hun collega’s aan de Grote Markt groen licht van de gemeente in de hoop nog iets van de schade in te halen door de recente coronasluiting.

Terrasplein in één stijl, ook voor wie geen drankje bestelt

Het gezamenlijke terrassenplan hing al boven de markt, maar de voorbereiding kostte even tijd. Zo eist de gemeente tafeltjes en stoelen in één uniforme stijl en komt er tussen de terraseilanden ook een openbaar terras waar bezoekers aan de binnenstad ook kunnen uitblazen zonder per se een drankje te bestellen.

Het duurde even om dat allemaal rond te krijgen, zegt mede-initiatiefnemer Wim ten Cate, eigenaar van Stads- en terrascafé Pronk. ,,En de regen van de afgelopen weken gaf ook niet veel aanleiding om er veel haast achter te zetten. Maar inmiddels is iedereen enthousiast. We hopen dat het succes wordt en vooral dat we mooi weer krijgen.’’

Van 12 uur open tot 2 uur ‘s nachts, vanaf 20 uur als er markt is

De terrasvergunning van de gemeente geldt voorlopig voor de maand juli, maar met de mogelijkheid te verlengen als het bevalt. Op de marktdagen dinsdag, vrijdag en zaterdag moeten de tien deelnemende bedrijven, vier aan de oostkant en zes aan de westkant, wachten tot alle marktkramen zijn weggeruimd. Vanaf 20 uur mogen ze hun terrassen openen tot 2 uur in de nacht. De rest van de week mag dat al vanaf 12 uur.

,,We zijn hier heel blij mee’’, zegt ook Gerrie Visser, manager bij Huize Maas. ,,Zo’n terras is een mooi verlengstuk van de zaak, hopelijk krijgt het een blijvend karakter’’, zegt hij, met een schuin oog naar Winschoten. Daar wil de gemeente het Marktplein na een succesvolle proef ook in de toekomst als terraszone handhaven.

Wel een heel gesleep: ‘Na markttijd zal animo minder zijn’

Visser ziet nog wel één risico op de Vismarkt. Plannen om het opstellen en wegruimen van de terrassen gezamenlijk uit te besteden aan een extern bedrijf, zijn afgeblazen vanwege de hoge kosten. ,,Dat gaan we nu dus elk voor zich doen. Zeker op marktdagen zal niet iedereen er trek in hebben om daar om een uur of halfnegen nog aan te beginnen. Als het miezert zal de animo minder zijn.’’

Ten Cate ziet dat minder somber in. ,,Driekwart van de bedrijven heeft daar zelf genoeg personeel voor rondlopen.’’