Op naar Suriname: oud-meubilair Peter Petersenschool in Haren krijgt tweede leven

Jan Dunning en Marlies Ridder zetten een actie op touw om het oude meubilair van de Peter Petersenschool (PPS) in Haren een nieuwe bestemming te geven.

Jan er Marlies zijn alweer jaren terug van hun verblijf in Suriname toen zij ongeveer een jaar geleden hoorden dat de PPS nieuw meubilair zou bestellen voor alle groepen. Jan: „Er was nog geen bestemming voor het ‘oude’ meubilair gevonden. De tafels en stoelen zagen er nog goed uit. Zonde om zomaar weg te gooien. Zeker omdat Marlies en ik uit eigen ervaring weten dat scholen in Suriname vaak heel oud of versleten meubilair gebruiken. We hebben toen de directie van de PPS gevraagd of het meubilair naar Suriname verscheept kon worden. De directie was meteen heel enthousiast!”

„Samen hebben we erover gesproken om ook een projectweek over Suriname te organiseren, om zo het benodigde geld bijeen te brengen voor het versturen van de container. Helaas gooide het coronavirus roet in het eten en kon de projectweek niet doorgaan. De directie van de PPS gaf aan het benodigde bedrag voor te schieten zodat de container verstuurd kon worden”, zegt Jan.

Jan en Marlies gaven in Suriname samen leiding aan een jongereninternaat. Jan: „Hier woonden jongeren tussen 14 en 20 jaar die uit het binnenland van de lagere school kwamen en voor vervolgonderwijs en huisvesting aangewezen waren op Paramaribo. Tot ongeveer tien jaar geleden waren er in het binnenland alleen lagere scholen, inmiddels is dat anders. Naast ons werk voor het internaat waren we betrokken bij diverse andere projecten van Stichting Corantijn. Verder heeft Marlies meegewerkt aan het opzetten van een Surinaamse basisschool voor Nederlands basisonderwijs, De Cederboom in Paramaribo, en heeft ze daar later lesgegeven. In onze vrije tijd hebben we prachtige binnenlandse reizen gemaakt, echt om nooit te vergeten.

Stichting Corantijn

Jan: „Alle materialen worden verstuurd naar Stichting Corantijn in Suriname, de Stichting heeft daar een breed netwerk. Corantijn heeft in de afgelopen jaren via hun schoolproject al veel lagere scholen en voortgezet onderwijs kunnen voorzien van ‘nieuw’ gebruikt meubilair. Dit zijn scholen in Paramaribo, maar ook in het binnenland. Scholen hebben vaak weinig eigen middelen om meubilair aan te schaffen. Geregeld delen meerdere leerlingen een tafel en een stoel.”

Een container vol

In een kort tijdsbestek moest er uiteindelijk veel gebeuren. Marlies: We hebben van verschillende organisaties en bedrijven spullen gekregen waarmee we de lege gaten konden opvullen. Lucht versturen is per slot van rekening zonde. Het schoolmeubilair van de PPS omvatte ongeveer 280 tafels en stoelen, daarnaast groepsbanken en tafels, bureaustoelen. Van de zorginstellingen ZINN en TSN kregen we incontinentiemateriaal, luiers voor volwassenen, katheters en stomamaterialen. Van TSN Ebbingepoort in Groningen ontvingen we verder nog 4 medicijnkarren die in Suriname weer geschonken worden aan bejaardenhuizen, een verpleeghuis en een ziekenhuis. Van Re-onlas Lastechniek Groningen kregen we een pallet met lastoevoegmaterialen voor de Huber Stichting, een stichting voor meervoudig gehandicapte kinderen in Paramaribo.. De materialen worden gebruikt in de werkplaats waar hulpmiddelen en fietsen worden onderhouden en opgeknapt. Van Fietsspecialist Jaap Glastra uit Haren mochten we een aantal fietsen en fietsonderdelen ontvangen. Van Stichting Wij Groningen ontvingen we 14 bureaustoelen. Van de Doorgeefwinkel in Haren zomerkleding. Om alle spullen op te halen werd door Peter en Marijke Winterwerp van Budgetkar in Haren een grote aanhangwagen ter beschikking gesteld. En ook van particulieren hebben we heel wat zomerkleding ontvangen, dit gaat naar Winkri Makandra in Welbedacht, een kringloopwinkel in het district Commewijne.”

Het inladen van de container was ook nog een hele klus, alle leerlingen van de PPS sjouwden het meubilair naar de parkeerplaats en de diverse bedrijven kwamen hun spullen brengen. Jan: „In Suriname begint het schooljaar in oktober en het zou mooi zijn als het meubilair er dan is. Zoals het nu lijkt arriveert de container eind augustus in de haven van Paramaribo. Hoe tof is dat!”

Toekomstige projecten voor Suriname

Marlies: „Tijdens de projectweek van de PPS in september gaan we een actie organiseren ‘Backpack to school 4 Suriname!’ om zoveel mogelijk rugzakken met schoolmateriaal te verzamelen. In Suriname hebben veel scholen namelijk niet de financiële middelen om schoolmateriaal voor hun leerlingen aan te schaffen, ook de ouders/verzorgers kunnen dit vaak niet. Wij kunnen deze leerlingen op weg helpen door een rugzak met schoolmateriaal te schenken hierdoor kunnen ze een heel jaar vooruit.”