Coronaproof zonder stress: deze Groningse tool moet coronazorgen op het kantoor wegnemen

Het Groningse softwarebedrijf Capteur heeft een tool ontwikkeld waarmee werknemers met een gerust hart naar kantoor kunnen in coronatijd.

Nu de verspreiding van het coronavirus in Nederland onder controle lijkt, willen mensen graag weer op kantoor aan de slag. Met de RIVM-richtlijnen in het achterhoofd lopen werkgevers en werknemers tegen de nodige problemen aan.

Want hoe zorg je ervoor dat het kantoor niet te vol raakt? Hoe houd je voldoende afstand? En als het toch misgaat, hoe achterhaal je met welke collega’s je in contact bent geweest?

De Social Distancing Tool van Capteur moet antwoord geven op dat drietal vragen. Werknemers kunnen een plekje op kantoor reserveren. Zodra ze daar aankomen, krijgen ze een badge. Die heeft twee functies.

Seintje als een collega te dichtbij komt

Als je te dicht bij een collega in de buurt komt, geeft de badge een seintje. Bovendien houdt de tool bij met wie je op kantoor in contact bent geweest. Raakt iemand besmet met het coronavirus? Dan krijgt iedereen die in de buurt is geweest automatisch bericht.

De combinatie van deze functies onderscheidt de Groningse tool van concurrenten, zegt commercieel manager van Capteur Dwayne Bartels. Volgens hem plukken zowel werknemers als werkgevers de vruchten van de applicatie.

,,Werknemers kunnen veilig naar hun werk. Als er wél een besmettingsgeval is, hoeft niet meteen het hele kantoor op slot. Met de informatie die de tool verzamelt, heb je als werkgever duidelijk inzicht in wie er risico loopt’’, aldus Bartels.

Nauwkeuriger dan bluetooth

Capteur werkt met ultra wideband-technologie (UWB) om bij te houden waar werknemers zich bevinden. Daar hangt een prijskaartje aan, maar UWB is volgens het bedrijf een stuk nauwkeuriger dan bluetooth. ,,De techniek heeft zich bewezen in de muziekindustrie’’, zegt Bartels. ,,Onze badges werken met een nauwkeurigheid van 10 centimeter.’’

Om de privacy van werknemers te waarborgen, worden de gegevens in eerste instantie geanonimiseerd. Bij een besmetting worden de genummerde badges aan werknemers gekoppeld. Na twee weken verwijdert de tool de verzamelde informatie.

Heeft het product bestaansrecht?

Bartels heeft de eerste gesprekken met geïnteresseerde bedrijven gevoerd. De vraag is hoelang het product bestaansrecht heeft, aangezien er overal ter wereld hard wordt gewerkt aan een vaccin.

Capteur houdt zich vast aan de woorden van premier Mark Rutte, die stelt dat de anderhalvemetermaatschappij voorlopig nog wel even zal bestaan. Bartels: ,,Ik verwacht dat de situatie voor bedrijven zeker nog een jaar zo zal zijn.’’

De bedoeling is dat de eerste klanten in september met het product gaan werken. Hoeveel het gaat kosten, is nog niet helemaal duidelijk: Capteur moet nog berekenen of een abonnementsvorm uit kan, of dat het bedrijf een eenmalig bedrag voor de Social Distancing Tool wil vragen.