Bomgordel-explosief en plofkraakgereedschap gevonden in ontplofte flat Groningen

In de flatwoning die begin mei in de Groningse wijk Beijum ontplofte, is het zware explosief TATP aangetroffen, evenals gereedschap voor het doen van een plofkraak.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de bewoner en een kennis (beiden 27 jaar) een plofkraak aan het voorbereiden waren. Zij zijn in mei opgepakt.

De twee maakten het verwoestende middel waarschijnlijk zelf in de flat aan de Wibenaheerd. In de ravage van de geëxplodeerde woning zijn chemicaliën, zoals het explosieve ammoniumnitraat, aceton en waterstofperoxide, mondkapjes en handschoenen aangetroffen’’, vertelt woordvoerder Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie.

Nog een verdachte: Veendammer leverde grondstof

Een 53-jarige man uit Veendam wordt verdacht van het leveren van de belangrijkste grondstof, waterstofperoxide. Hij is gehoord door de recherche.

In de woning is 400 gram van de explosieve stof triacetontriperoxide (TATP) gevonden. Deze springstof wordt veel gebruikt door plofkrakers en terroristen.

Het is nog onduidelijk of dit explosieve materiaal de oorzaak is van de ontploffing op 1 mei, waarbij het wooncomplex zwaar beschadigd raakte. Een gasexplosie of defect aan de oven worden niet uitgesloten. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) moet binnenkort duidelijkheid geven over de oorzaak.

In ieder geval zijn niet alle explosieven de lucht in gegaan. Een dag na het incident zijn stoffen gevonden die door de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie gecontroleerd tot ontploffing zijn gebracht.

TATP is een instabiele springstof. Hitte, wrijving, schokken of statische elektriciteit kunnen het goedje onbedoeld tot ontploffing brengen. Het middel is ook gebruikt bij terroristische aanslagen in Europa. Er zijn geen aanwijzingen voor het voorbereiden van een terroristische aanslag door de Groningers.

Plofkraken

In het appartement zijn ook voorwerpen gevonden die worden gebruikt bij plofkraken, zoals twee ‘pizzaschuiven’ waarmee explosieven via de geldlade diep in het binnenste van een pinautomaat worden geduwd.

De ontploffing op 1 mei blies de voor- en achtergevel en de binnenmuren uit de portiekwoning. Nog drie andere woningen van de flat werden verwoest. Na een tip vond de politie een dag later de explosieve stoffen.

De 20-jarige vriendin van de bewoner is ook verdachte in de zaak. Zij was in flat toen die explodeerde. Ze zat ook enkele weken vast maar is weer op vrije voeten. Zij ontkent elke betrokkenheid. De bewoner beroept zich op zijn zwijgrecht. De kennis ontkent ook elke betrokkenheid.

Medewerkers van de brandweer, de woningbouw en de politie hebben aangifte gedaan, omdat verdachten hen in een levensgevaarlijke situatie hebben gebracht door na de explosie niets te zeggen over de aanwezigheid van explosieve stoffen in de woning.

Bij de rechtbank in Assen staat voor donderdag 30 juli een pro forma zitting gepland tegen de bewoner en de andere 27-jarige verdachte.