Festival Dichters in de Prinsentuin: poëziefestival met hier en daar een gedicht

Festival Dichters in de Prinsentuin is begonnen. Eerst als <i>livestream</i> op Facebook, daarna op tientallen plekken in en rond Groningen.

De officiële opening werd bijgewoond door dertig kijkers, aldus de Facebookcalculatiedienst vrijdagavond op het hoogtepunt. Presentator Jelte Posthumus was toen al meer dan tien minuten in een geïmproviseerde televisiestudio bezig uit te leggen hoe de corona-editie in elkaar steekt.

Veelgevraagde ceremoniemeester

Dat deed Posthumus op de soepele wijze die hem in de literaire wereld van Groningen tot een veelgevraagde ceremoniemeester heeft gemaakt. ,,U heeft het misschien wel meegekregen: er is een crisis gaande. De meeste evenementen zijn afgelast. Zo ook Dichters in de Prinsentuin. Maar, gelukkig, we hebben een alternatief programma.”

Het programma voor 2020 bestaat uit vier delen: festival in de stad, festival in een doos, festival op papier en festival op de fiets. Anders dan het 3-daagse reguliere evenement heeft het publiek tot 1 september de tijd om er iets van mee te krijgen. Ook anders is dat je er de deur niet voor uit moét.

‘Festival op papier’

Zo is de opening via Facebook terug te kijken; maandag hadden zo’n zeshonderd mensen dat gedaan. Daarnaast is het dankzij ‘festival op papier’ mogelijk om een speciale poëziebijlage van De Groene Amsterdammer thuisgestuurd te krijgen. Voorts kan voor 25 euro een unieke festivaldoos worden besteld, met onder meer een handgeschreven gedicht, een dichtbundel, een verrassingsboek en een theemok.

Voor ‘festival in de stad’ is een smartphone nodig met een app die op verschillende locaties ingesproken gedichten laat horen. Zonder gaat het ook. In de stad Groningen zijn billboards geplaatst met 120 gedichten op grootletterformaat. ,,Maar pas op. Ga niet plots op de rem staan”, waarschuwde Posthumus. ,,Wandel door de stad en lees die poëzie.”

Prominent opgestelde billboards

Zo gezegd, zo gedaan. De billboards zijn soms prominent opgesteld, maar vaak ook op plekken waar een normaal mens doorgaans alleen bij uitzondering voorbij raast, zoals aan de Bornholmstraat. Of in de buurt van het UMCG, verzamelplaats voor kwetsbaarheid, verval en herstelwerkzaamheden, zoals aan de Petrus Campersingel.

Het gebruik van de app is wennen. Dat kan te maken hebben met het euvel dat technologie zo gretig wordt vernieuwd dat een normale gebruiker het nooit volledig onder de knie kan krijgen. Het kan er ook mee te maken hebben dat de festivalorganisatie een testversie heeft aangekocht. De zogenaamde Vers-app floepte er bij gebruik voortdurend uit.

Gedichten downloaden en beluisteren

Uiteindelijk lukte het. In Haren en Groningen werden op een middag meer dan twintig gedichten gedownload, beluisterd én in een bundel op de telefoon opgeslagen. Het was vaak even zoeken, maar ze werden gevonden, vooral in de Prinsentuin, waar via gps en andere raadselachtige golven het wonder der poëzie zich meermaals voltrok. Ook zonder de fysieke aanwezigheid van dichters.

Thuis bleek de digitaal gevulde bundel echter op wonderbaarlijke wijze uit het telefoongeheugen gewist. Gelukkig is herkansing mogelijk. Dichters in de Prinsentuin 2020 kan ook gefietst worden, aan de hand van knooppunten. Tip: neem voor alle veiligheid een dichtbundel van papier mee.

www.dichtersindeprinsentuin.nl