Microbioloog UMCG krijgt 25.000 euro voor onderzoek naar de veelbesproken 'aerosolen': vochtdruppels die mogelijk helpen corona te verspreiden

Het is een van de meestbesproken onderwerpen in de coronadiscussie: Wat is de rol van aerosolen, kleine vochtdruppels in de lucht, bij de verspreiding van het virus? Onderzoeker Mariëtte Lokate van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt 25.000 euro om dit te onderzoeken.

Lokate, werkzaam op de afdeling medische microbiologie & infectiepreventie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt het bedrag van het COVID-19 Programma ‘Wetenschap voor de praktijk’ van subsidieverstrekker ZonMW. Bij het onderzoek werkt ze samen met de Universiteit Twente.Lokate vraagt de komende maanden patiënten en medewerkers van het UMCG die positief testen op het coronavirus mee te werken aan haar onderzoek. Met een speciaal apparaat - een microbiologische airsampler - kan ze de lucht in de ruimte meten nadat iemand bijvoorbeeld heeft gepraat, gehoest of geniest. ,,De airsampler zuigt lucht op. De kleinste deeltjes komen terecht in een vloeistof, die we vervolgens testen op aanwezigheid van het coronavirus”, legt ze uit.