Eetcafé Michel aan Meeuwerderweg in Groningen moet mogelijk dicht vanwege hennepkwekerij

Eetcafé Michel aan de Meeuwerderweg in Groningen moet sluiten, als het aan de gemeente Groningen ligt. De gemeente wil de horecavergunning van eigenaar Michel Alam intrekken, omdat hij in één van zijn andere bedrijfspanden wietplanten kweekte.

De kwekerij met zestig planten bevond zich niet in het restaurant zelf, maar in een opslag aan de oostkant van de stad. Burgemeester Koen Schuiling liet het pand in april sluiten. Nu wil de gemeente datzelfde doen met Eetcafé Michel.

Slecht levensgedrag? Dan geen horecavergunning

Dat moet ze zelfs wel, op grond van de Drank- en Horecawet. ,,Daarin staat ‘slecht levensgedrag’ als verplichte reden om een horecavergunning in te trekken’’, legt gemeentewoordvoerder Natascha van ‘t Hooft uit. Dat betekent dat café- en restauranthouders bijvoorbeeld geen overlast mogen veroorzaken, niet betrokken mogen zijn bij geweldsincidenten of bij drugsgebruik en -handel.

,,De burgemeester bepaalt wat precies onder de noemer slecht levensgedrag valt’’, zegt Van ‘t Hooft. ,,En de eigenaar van het restaurant kan ertegen in beroep gaan, als hij de maatregel niet terecht vindt of te zwaar.’’

Eigenaar maakt bezwaar

Alam is inderdaad van plan bezwaar te maken: ,,Niet zozeer voor mezelf, maar vanwege mijn personeel.’’ Er werken 18 mensen voor hem in zijn restaurant, waar hij pizza, pasta en andere Italiaanse gerechten serveert. Als hij dicht moet, zouden die mensen op straat staan.