Donar moet in de voorronde van de Champions League naar Oekraïne

Donar neemt het in de voorronde van de Champions League op tegen de Oekraïense hoogvlieger BC Dnipro. De eerste ontmoeting tussenbeide vindt plaats op 15 september in Dnipro, ten zuiden van de hoofdstad Kiev.

Dat affiche kwam woensdagochtend uit de koker tijdens de loting voor het op drie na grootste Europese basketbaltoernooi in het Zwitserse Mies, in het Patrick Baumann House of Basketball. Daarbij ontliep de Groningse basketbalgrootmacht het Engelse London Lions, het Belgische Mons-Hainaut en het Portugese Sporting CP. Met BC Dnipro treft Donar niet de makkelijkste opponent van de vier. Die club is de regerend landskampioen van Oekraïne.

De tweede wedstrijd van de eerste kwalificatieronde wordt gespeeld op 18 september, waarbij het eigen MartiniPlaza het decor zal zijn. Als Donar zich over beide wedstrijden met BC Dnipro de sterkste toont, dan spelen de Groningers op 22 en 25 september de tweede voorronde. Wederom zal dan het tweede duel in eigen huis plaatsvinden. Mogelijke tegenstanders in die ronde zijn het Cyriotische Keravnos en Iraklis uit Griekenland.

Nimmer de groepsfase

Overleeft Donar de twee voorrondes, dan komt de club terecht in het hoofdtoernooi van de Champions League. Dat bestaat dit jaar uit 32 deelnemers. Overigens is Donar dit jaar de enige Nederlandse club die zich heeft ingeschreven voor dit toernooi. Voorgaande jaren nam de club ook deel aan de voorrondes, maar nimmer reikte de club tot de groepsfase. Vorig seizoen nog verloren de Groningers in de tweede voorronde van Benfica.

Nadat Donar door de Portugese club uit het Champions League-toernooi werd gestoten, deden de Groningers mee aan de Europe Cup. Daar werden zij in de eerste poulefase van de Europe Cup - het tweede Europese competitie naast de Champions League - uitgeschakeld door het Belgische Spirou Basket. De jaren daarvoor haalden de Groningers de tweede poulefase van dit Europees avontuur.

De selectie van Rudež

Hoe de ploeg van nieuwbakken Donar-coach Ivan Rudež ervoor staat, is nog onbekend. De Kroaat heeft de bezem door de selectie gehaald. Onder andere Nederlands international Shane Hammink vertrok, evenals clubicoon Jason Dourisseau. Het team van Rudež bestaat nu uit Thomas Koenis, Leon Williams, DaVonté Lacy, Jarred Ogungbemi-Jackson, Kjeld Zuidema, Nesta Agasi, Will Moreton, Sheyi Adetunji, Damjan Rudež en Willem Brandwijk.