Groninger Archieven krijgt 400 inzendingen over 20 april, een ongewone dag midden in de coronacrisis

Bij de Groninger Archieven zijn 400 inzendingen binnengekomen na de oproep om geschiedenis te schrijven over maandag 20 april 2020, midden in de coronacrisis en de intelligente lockdown.

De Groninger Archieven riepen Groningers op om geschiedenis te schrijven op maandag 20 april 2020. Vanaf dat moment mochten Nederlanders niet meer onnodig de straat op om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Hoe ervaren Groningers gewone maar bijzondere dag?

De Groninger Archieven wilden van Groningers weten hoe ze zo'n gewone maar door omstandigheden bijzondere dag hebben ervaren. De respons is met 400 inzendingen groot. Volgens de Archieven schetsen de bijdragen een tijdsbeeld van een land dat thuiszit, in vredestijd. ,, Een mooi moment om een tijdsbeeld te schetsen en het voor de eeuwigheid te bewaren."

Veel geschreven inzendingen

Het overgrote deel van alle inzendingen bleek geschreven te zijn. Verder werden 24 vlogs (bekijk hier een dag uit het leven van de familie Duursma) , 9 geluidsfragmenten, 22 tekeningen en 33 foto's ingestuurd. Het materiaal wordt officieel gearchiveerd. Binnenkort zijn de inzendingen digitaal opvraagbaar. De fysieke stukken zijn ook in de studiezaal op te vragen bij de Groninger Archieven.