Drents Museum start met online kaartverkoop voor tentoonstelling over Groningse kunstschilder Henk Helmantel

Wie met smart uitkijkt naar de tentoonstelling met werk van de Groningse kunstschilder Henk Helmantel in het Drents Museum in Assen kan zich sinds gisteren verzekeren van kaarten.

De kaartverkoop voor de expositie die van 4 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 loopt, is woensdag gestart via de website van het Drents Museum.

Inspiratiebronnen

Ongeveer zeventig schilderijen van Helmantel gaan de grote tentoonstellingszaal sieren, alsmede objecten die Helmantel in zijn werk heeft afgebeeld en die uit zijn persoonlijke collectie komen. Daarmee wil het Drents Museum verdieping bieden bij Helmantels kunstenaarschap, aangezien daarmee diens inspiratiebronnen worden belicht.

De kern bestaat uit topstukken uit het oeuvre van de kunstenaar. Van vroeg tot recent werk, van stillevens en kerkinterieurs tot zelfportretten. De inspiratiebronnen zijn enerzijds beeldende kunstenaars die hem beïnvloed hebben, anderzijds zijn dit objecten uit Helmantels persoonlijke collectie die in zijn stillevens figureren.

De wereld van 'meesterschilder' Henk Helmantel

Henk Helmantel (Westeremden, 1945) is met recht een ‘meesterschilder’ te noemen. Hij wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. Helmantel volgde van 1961 tot 1965 de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen. Hij behoort tot de Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars binnen het hedendaags realisme.

De wereld van Henk Helmantel gaat over inspiratie en ambacht, over licht en donker, over stofuitdrukking en over verstilling en spiritualiteit. In eerste instantie lijkt Helmantel enkel en alleen de voorwerpen en interieurs realistisch weer te geven. Toch verraadt een tweede blik een zoektocht naar een soort eeuwigheid, een hogere waarde die gevonden kan worden in het alledaagse. In de tentoonstelling is speciale aandacht voor kunstbeleving en ambacht in het werk van Helmantel.