14 meter lange raket vol zaad landt op Suikerunieterrein in Groningen

Op het Suikerunieterrein in Groningen wordt vrijdag 17 en zaterdag 25 juli een 14 meter lange zadenbom tentoongesteld. Het gaat om de <i>Bioremediating Missile</i>, een in de vorm van een <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/V2_(raket)" target="_blank" rel="nofollow">V2-raket </a>gebouwd object van beeldend kunstenaar Jos Volkers uit Haren.

Jos Volkers’ Bioremediating Missile is gebouwd van biologisch afbreekbare materialen zoals, hout, textiel en klei. De raket is gevuld met zaden, sporen en voedingstoffen als water en mineralen.

‘Symbool voor de staat van de wereld’

Volkers heeft de Bioremediating Missile ontwikkeld in het kader van zijn fictieve onderneming Ecological Space Engineering (ESE). Deze onderneming houdt zich bezig met speculatief design voor het verbeteren van de leefkwaliteit op aarde.

‘De raket is een symbool voor de staat van de wereld en verwijst naar de ecologische crisis, technologie, oorlog en de rol van de mens’, stelt Volkers in een persbericht.

2000 kilometer van Roemenië naar Groningen

De kunstenaar bouwde het object in Roemenië, waar ESE een dependance heeft. De ‘raket’ is voor het transport niet ontmanteld en legt de 2000 kilometer van Roemenië naar Groningen volgens Volkers in ‘vol ornaat’ af.

De Bioremediating Missile wordt bij containerkunsthal MOBi op het Suikerterrein voor het eerst aan publiek getoond. In augustus en september reist het object langs tentoonstellingen en festivals in Nederland.

Bioremediating Missile is mede mogelijk gemaakt door een succesvolle campagne op crowdfundingplatform Voordekunst en bijdragen van het Mondriaan fonds, Kunstraad Groningen, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds, provincie Groningen en sponsors.