Herinnerings in beeld: Paterswoldsemeer

PATERSWOLDE In de zestiende en zeventiende eeuw ontstond ten zuiden van de stad het Paterswoldsemeer. Al in het begin van de twintigste eeuw werd het meer populair onder recreanten.

De recreatiemogelijkheden in dit gebied werden in de jaren zeventig vergroot met de Hoornseplas en later het Hoornsemeer. In 1974 constateerde het Nieuwsblad van het Noorden dat het meer bij Stadjers steeds meer in trek kwam als recreatiegebied. Vooral de Hoornseplas zou een ware trekpleister zijn. Het Hoornsemeer is op dat moment nog in ontwikkeling, maar “Als de plannen werkelijkheid geworden zijn, vormen het oude meer, het nieuwe meer en de Hoornse Plas een recreatie-object dat er mag zijn.” aldus de krant. De foto is gemaakt bij natuurbad De Lijte in de zuidoosthoek van het Paterswoldsemeer. Tegenwoordig staat op deze locatie een strandpaviljoen.

De foto is waarschijnlijk tweede helft jaren zestig gemaakt, dus voor de uitbreiding richting Stad. De meeste recreanten zijn waarschijnlijk afkomstig uit Haren, Paterswolde en omgeving. We zien tafereeltjes die we nog altijd kennen van een mooie zomerse dag. Het is een tijdloos beeld: jongetje met bal, zeilboten dobberend op het meer en kinderen en volwassenen genieten gezamenlijk van een verkoelende duik. Links, met haar beentjes nog stevig op het droge, staat een jong meisje. Het lijkt erop dat ze eerst de situatie observeert voor ze zich in het water waagt. Haar zwemband heeft ze nog stevig onder haar armpje geklemd.

Door Jessica Benjamins