Les Bohèmes alsnog in première in Haren

HAREN De première van het orkest ging in maart niet door vanwege corona. Maar nu krijgt Les Bohèmes een nieuwe kans.

Warme klanken uit Zuid- en Oost-Europese landen en heerlijke jazz, dat is de muziek die Femke, Eric, Oeds en Evert maken met Les Bohèmes.

Zangeres Femke Wolthuis (bekend van RTV-ontbijtnieuws en RTV-Noord) en pianist Eric Bergsma uit Haren brengen al jaren hun zomers door in Zuid-Franse streken. Daar spelen ze warme muziek op zonnige terrassen en wijnchateau’s en djammen ze met de locale musici.

Wolthuis kreeg als dochter van violist Willem Wolthuis de zigeunermuziek met de paplepel ingegoten. Ze zong de Hongaarse en Roemeense melodiën eerder dan Kort-Jakje. ,,Tot grote verbazing van de juffen zong ik in een compleet vreemde taal. Die sprak ik niet, hoor, ik zong fonetisch. zoals kleuters dat doen.” Nu zingt ze in zeven talen. ,,Tegenwoordig spreek ik de Oost-Europese talen nog steeds niet, maar ik heb de liedjes laten vertalen door de vertalers van RTL. Zo weet ik nu wél precies wat ik zing. Anders kun je een lied niet tot leven brengen."

Eric Bergsma, opgeleid in jazz-improvisatie aan het Haagse conservatorium, staat inmiddels bekend als de ‘Oscar Peterson van het Noorden’. ,,Hij swingt de pan uit, zoals we dat hier zeggen,” aldus Wolthuis.

Met Les Bohèmes brengen Wolthuis en Bergsma de drie stijlen Gypsy-Chanson-Jazz samen in een gevarieerd, ontroerend en opzwepend programma met traditonals en muziek van onder meer Bécaud, Piaf, Jobim, Vaya Con Dios, Leo Ferré, Ray Evans en uiteraard Oscar Peterson. Eric Bergsma speelt daarbij niet alleen piano, maar ook op een bijzonder instrument: de mélodion. ,,Dat is een geweldig instument. Ze noemen het ook wel the poor man’s piano‘’, aldus Bergsma. ,,Hij heeft de toetsen van een accordeon, maar je blaast erop. Enorm handig om mee te nemen naar de zuidelijke landen. En hij klinkt als een bandoneon, accordeon én mondharmonica.”

De gedreven gitarist Evert Scholten en de veelzijdige contrabassist Oeds Bouwsma maken Les Bohèmes compleet. ,,Het is ongelooflijk, hoe zij met hun instrumenten de muziek naar grote hoogten opzwepen. Vanaf het eerste moment was een zo’n bijzondere ‘klik’, dat het dak van onze repetitieruimte er af leek te gaan."

De musici en zangeres zijn blij dat de première nu toch doorgaat. ,,We verheugen ons erop onze formatie Les Bohèmes nu toch ten doop te te kunnen houden. En waar kun je dat beter doen dan op een heerlijk terras aan het Paterswoldse Meer?"

Zondag 30 augustus 2020 van 15-17 uur

De Twee Provinciën aan het Paterswoldse Meer in Haren

Toegang 10,- (incl. koffie/thee/gebak)

Reserveren: 050-3090008