Wie is de beste voetbalcoach van Groningen...? | Gezinsbode-league Coach van het Jaar

GRONINGEN Tienduizenden voetballiefhebbers doen jaarlijks mee aan Coach van het Jaar. Het komende voetbalseizoen kunnen lezers van Gezinsbode mee doen. Welke thuiscoach uit Stad stelt het beste elftal samen en wint een vette prijs...?

Doe mee en schrijf je in voor de speciale Gezinsbode-league via www.coachvanhetjaar.nl.

Verrek, dacht sportjournalist Dick Heuvelman 26 jaar geleden, toen hij in de zomer door de Belgische krant Het Nieuwsblad bladerde. Niet de sportverslagen trokken zijn aandacht trokken, maar het voetbalspel van de krant, waarin lezers zelf een team konden samenstellen uit voetballers van de hoogste Belgische klasse.

,,Nederlanders zijn van oudsher spelletjesgek en voetbal spreekt bij het gros van de mensen tot de verbeelding. Een ideale combinatie. Ik dacht: als we een afgeleide van het Belgische spel maken, een wat eenvoudiger variant weliswaar, misschien verdienen we dan iets extra’s voor de krant”, vertelt Heuvelman, die destijds voor Nieuwsblad van het Noorden werkte.

Zijn plan van toen kwam in grote lijnen overeen met de spelregels van vandaag de dag: deelnemers krijgen budget om een team samen te stellen en mogen van elke eredivisieclub maximaal één speler kiezen. Doelpunten zorgen logischerwijs voor punten, net als verdedigers en keepers die geen tegentreffer incasseren. Gele en rode kaarten leveren strafpunten op.

Het spel sloeg direct aan bij de krantenlezers. ,,We hadden tot onze eigen verrassing vrij snel zo’n 10.000 deelnemers”, zegt Heuvelman. ,,Nou, dat was een heel gedoe!’’

Online bestond nog niet. Lezers moesten formulieren die in de krant stonden uitknippen, invullen en vervolgens naar ons opsturen. Het verwerken ervan was een heidens karwei. Vervolgens stelde Heuvelman wekelijks een top-100 samen, die in de krant kwam. ,,Zo ontstond een heel leuke interactie met onze lezers.”

Heuvelman had nooit voorzien dat het spel zo’n succesnummer zou worden. ,,Ik ging ervan uit dat het spel na zo’n vijf jaar weer zou verdwijnen.” Het tegendeel bleek waar. Sinds 2015 wordt Coach van het Jaar voornamelijk op smartphones en tablets gespeeld.

Bedenker Heuvelman doet zelf nog altijd mee. ,,Al ben ik nooit verder gekomen dan een overwinning in een subleague. Hoeft ook niet. Het prutsen met zo’n team, dat is toch de aardigheid.”

Inschrijven

Ga naar www.coachvanhetjaar.nl en schrijf je in. Je kiest je eigen coachnaam en teamnaam en vervolgens stel je je voetbalteam samen. Op basis van de door jou ingevulde woonplaats doe je automatisch mee met de Gezinsbode-league.

Wekelijks plaatsen wij een tussenstand in de krant met de coaches die het afgelopen weekend het beste hebben gescoord en wie er aan kop gaan in het klassement. Heb je aan het eind van het seizoen de meeste punten verzameld, dan win je een mooie prijs!