Donar oefent voor klein publiek (volgens coronaregels)

GRONINGEN Voorafgaand aan de nieuwe basketballcompetitie heeft het bestuur van Donar de handen vol gehad. Als ieder jaar met de vorming van een nieuw team. Maar deze jaargang worstelt het met de vraag hoe om te gaan met de coronaregels.

Het prijst de Groningse eredivisionist dat er steeds in kansen wordt gedacht. Er is voortdurend overleg met MartiniPlaza en de Veiligheidsdriehoek, wat heeft geresulteerd in de opstelling van een protocol, in eerste instantie bedoeld voor de oefenwedstrijden.

Afgelopen weekend heeft de lakmoesproef plaatsgevonden, waarbij de vraag was; kan er basketbal worden gespeeld met publiek in de Expohal? Het antwoord daarop is bevestigend. In kleine groepjes zitten families bij elkaar op de tribunes, allen met mondkapjes op. Anderhalve meter verderop zit het volgende groepje mensen. In totaal een kleine tweehonderd fans per wedstrijd. Juichen mag niet, klappen wel. En zo is er toch support voor de teams op het veld. Voor hen die geen uitnodiging voor de wedstrijden konden krijgen, verzorgde Podium TV op de eerste speeldag een televisie-uitzending.

Verlangen

Het verlangen om het nieuwe Donar aan het werk te zien is bij de supporters groot. Onder leiding van de nieuwe coaches Ivan Rudez en Jan Stalman moet een groep nieuwelingen een hecht team worden. Er is kort getraind, er kan daarom niet te veel verwacht worden, zo is de gedachte. Het is aan bestuurlijke volharding te danken dat vrijwel alle spelers, ondanks de coronacrisis, naar Nederland hebben kunnen vliegen.

De tegenstander is er eentje van formaat: Bakken Bears, de kampioen van Denemarken, met Justin Dentmon in de gelederen. Hij speelde kort in de NBA bij de San Antonio Spurs en Toronto Raptors. Over de belangrijkste basketballcompetitie ter wereld gesproken. Ook Donar heeft een NBA-speler in de gelederen: Damjan Rudez, broer van de coach, speelde daarin maar liefst meer dan honderdveertig wedstrijden. Bij de Indiana Pacers, Minnesota Timberwolves en Orlando Magic. Hij is bereid om twee jaar, voor een bescheiden salaris, voor Donar uit te komen.

Publiekslieveling

Dat Donar beide wedstrijden weet te winnen is een knappe prestatie. De eerste keer heeft de thuisploeg het geluk dat uitgerekend Dentman van Bakken Bears zijn laatste schot mist. De volgende dag komt Donar flink achter te staan, maar haalt vervolgens dusdanig in, dat er ook nu winnend afgesloten kan worden. Het onderwerp van gesprek gaat over de veerkracht die Donar toont. Dat er enorme groei mogelijk is met dit team en dat er hard wordt gewerkt. Toch valt vooral de naam Will Moreton geregeld. Deze piepjonge Amerikaan ontpopt zich dit weekend tot publiekslieveling. Stevig verdedigen, maar ook in de aanval buitengewoon effectief met driepunters. Hij schiet ze met de linkerhand. Staat hij dan ook nog aan de linkerzijde van het veld, dan is die schothand dusdanig ver van de verdediger vandaan, dat een schotpoging bijna niet tegen te houden is. Zijn 15 en 23 punten worden met enthousiasme begroet.

Championsleague

In coronatijd gaat alles anders dan voorzien. Voor Donar betekent het dat de geplande uit- en thuiswedstrijden in de voorronde van de Championsleague, tegen BC Dnipro uit Oekraïne niet doorgaan. Er wordt door de FIBA, de Europese basketballbond, later besloten waar er een kortdurend toernooi gehouden zal worden. Dan zal er ook maar een enkele beslissingswedstrijd per ronde worden gespeeld. Hier valt voor de Groningers het thuisvoordeel dus weg. Mocht kwalificatie voor de Championsleague niet lukken, dan bestaat de mogelijkheid dat de ploeg, afstromend naar de FIBA Europecup, in een poule terecht komt waarin ook een andere Nederlandse ploeg speelt, namelijk Heroes Den Bosch.

Jan Weeber