FC Groningen onder 21 ‘onvoorbereid’ competitie in

GRONINGEN Heeft het eerste elftal van FC Groningen nog ruim twee weken de tijd om zich voor te bereiden op de start van de eredivisie, voor het nieuwe FC Groningen onder 21 begint de strijd om de punten zaterdag al met de uitwedstrijd tegen NEC.

De ploeg van trainer Sander van Gessel werkte zaterdag pas zijn eerste oefenduel af. Een monster zonder waarde want de helft van de basisploeg ontbrak.

Veel pupillen van Van Gessel hebben de afgelopen maand waardevolle ervaringen opgedaan tijdens trainingen en oefenduels met het eerste elftal, maar voor de trainer zelf was het behelpen. In de laatste en enige oefenpot tegen competitiegenoot PEC Zwolle (1-3) kon Van Gessel maar over elf van zijn twintig spelers beschikken. Thomas Poll, Corvin Braun, Luciano Valente en Björn Meijer ontbraken vanwege revalidaties, Remco Balk, Leonel Miguel en Pim Betzema waren er niet bij omdat zij een hersteltraining afwerkten na vrijdag een volledige wedstrijd te hebben gespeeld met de reserves tegen Volendam (2-0 winst), terwijl Tomas Suslov en Mo El Kharbachi niet meededen omdat ze bij het eerste elftal op de bank zaten voor het oefenduel met Almere City.

Beter podium

Met de invoering van een serieuze competitie voor elftallen onder 21 jaar hoopt de KNVB talenten van profclubs een beter podium te geven om zich verder te ontwikkelen. In elk geval een beter podium dan de zielloze competitie voor tweede elftallen al die jaren is geweest.

De voetbalbond heeft alle 34 profclubs verplicht om een beloftenteam op de been te brengen. Daarbij is samenwerking met een andere club toegestaan. Zo nemen straks vier combinaties van opleidingen aan de competitie deel: FC Twente/Heracles, VVV/Helmond Sport, NEC/TOP Oss en RKC/FC Den Bosch. Er mogen voortaan nog maar zes clubs met een beloftenteam aan de zogeheten voetbalpiramide deelnemen: vier in de eerste divisie (komend seizoen Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht) en twee in de tweede divisie (Sparta Rotterdam en FC Volendam). Voor deze beloftenteams is de leeftijdsgrens op 23 jaar bepaald. Deze zes clubs nemen niet deel aan de onder 21-competitie.

Dispensatie

Omdat de KNVB Almere City en ADO Den Haag uit de derde divisie heeft gehaald en hun onder 23-teams heeft overgeheveld naar de onder 21 competitie mogen alle onder 21 teams komend seizoen drie dispensatiespelers tot 23 jaar opstellen. De hoogste drie divisies bestaan uit acht clubs die tot de winterstop een volledige competitie van zeven thuis- en zeven uitwedstrijden afwerken. Daarna degraderen de onderste twee ploegen naar de onderliggende klasse en promoveren de hoogste twee teams uit die lagere klasse.

FC Groningen speelt in Divisie 1, de hoogste afdeling. De tegenstanders zijn Feyenoord, PEC Zwolle, FC Twente/Heracles, ADO Den Haag, Heerenveen, Almere City, NAC en NEC. Be Quick 1887 speelt in Divisie 4 en neemt het op tegen onder meer de profclubs MVV, Telstar, Cambuur FC Dordrecht en Eindhoven.