FC Groningen stelt geduld aanhang zwaar op de proef

GRONINGEN Een kleine twee weken voor de competitiestart heeft FC Groningen nog altijd geen volwassen spits in de selectie.

Ook is het nog steeds wachten op het debuut van nieuweling Patrick Joosten en blíjft de inzetbaarheid van Arjen Robben een - verwacht - vraagteken. Het geduld van de trouwe aanhang wordt dit jaar danig op de proef gesteld.

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus is al een half jaar bezig om een spits aan te trekken die ten minste vijftien goals voor FC Groningen kan maken. Clubs die een dergelijke spits onder contract hebben vragen veel geld voor hun topschutter en de speler zelf vraagt een hoog salaris. Fledderus loopt daardoor telkens weer tegen de financiële beperkingen van zijn club aan. FC Groningen kan geen 4 of 5 miljoen voor een spits op tafel leggen en wil nog geen salarissen van 6, 7 ton of meer betalen.

Netwerk

Ook is het de vraag of het netwerk van de nog onervaren Fledderus (37) al groot genoeg is om ergens een nog onontdekt spitsentalent weg te halen. De aanvallers die hij vorig seizoen naar Groningen lokte - Benschop, Asoro en Redan - bleken geen van allen voltreffers. De kans dat hij in september nog de gewenste kwaliteit kan binnenhalen wordt er niet groter op. Uit strategisch opzicht is het daarom wellicht verstandiger om te kijken of de zwakke aanval ook anders versterkt kan worden.

Vertrouwde systeem

In de laatste oefenwedstrijd tegen een mixteam van Werder Bremen (4-0 verlies) kozen trainer Danny Buijs en zijn collega’s weer voor het vertrouwde 4-2-3-1 systeem. FC Groningen speelt dan, net zoals de Engelse landskampioen Liverpool, met voorin op rechts een linksbenige speler (Hrustic) en op links een rechtsbenige speler (El Hankouri). Dat kan effectief zijn als die naar binnen gerichte flankspelers echte doelpuntenmakers zijn. Helaas zijn Hrustic en El Hankouri dat niet. Bij Liverpool werkt deze opzet wel, met Salah en Mané als veel scorende buitenspelers.

Maar veel scoren deed centrumspits Firmino niet. De Braziliaan maakte ‘slechts’ negen goals. Over de vleugels kreeg hij alleen aanvoer van de backs Alexander-Arnold en Robertson. FC Groningen hoopt dat Robben vanaf rechts en rechtspoot Joosten vanaf links straks vaker scoren dan Hrustic en El Hankouri, maar ook van hen zal de nieuwe spits niet veel flankaanvoer krijgen. Als je dat weet, kan de spits ook maar beter een technisch vaardig aanspeelpunt als Firmino zijn dan de pure afmaker waar Fledderus nu zo naarstig naar speurt.