FC Groningen verzwakt naar competitiestart

GRONINGEN FC Groningen hoopt op termijn weer aansluiting te vinden bij de subtop van de eredivisie, maar voor de huidige, verzwakte selectie wordt het nog een hele toer om bij de onderste zes plaatsen weg te blijven. Serieuze versterking is noodzakelijk.

FC Groningen is in verdedigend opzicht verzwakt en de broodnodige aanvallende versterking is of nog niet gehaald, of nog niet volledig inzetbaar (Patrick Joosten en Arjen Robben). Trainer Danny Buijs raakte in de afgelopen maanden vier goede en ervaren verdedigers kwijt en kreeg er slechts twee voor terug.

Verdediging

Deyovaisio Zeefuik, Mike te Wierik, Samir Memisevic en Django Warmerdam zijn vertrokken, terwijl alleen Damil Dankerlui en Wessel Dammers daarvoor in de plaats zijn gekomen. Met name op beide flankposities heeft Buijs moeten inleveren. Als opvolger voor de robuuste Zeefuik is de tengere Dankerlui gehaald. De van Willem II overgenomen flankspeler doet qua postuur meer aan een aanvaller dan aan een verdediger denken. In de oefenduels liet hij zich geregeld aftroeven door fysiek sterkere tegenstanders. Dat overkwam Zeefuik maar hoogstzelden. Aan de linkerkant maakte Gabriel Gudmundsson (21) een veelbelovende eerste indruk als opvolger van Django Warmerdam, maar de jonge Zweed, vorig seizoen al vaak in de lappenmand, raakte andermaal geblesseerd. In het oefenduel tegen Werder Bremen verrekte hij zijn kniebanden waardoor hij nog wel een tijdje zal moeten toekijken. De blessure van Gudmundsson noopt FC Groningen nog een linksachter te halen want Amir Absalem mocht transfervrij naar Roda JC vertrekken. De club zag in hem geen serieus alternatief. In de 19-jarige Thomas Poll heeft de club meer vertrouwen, maar de blonde linksback is nog aan het herstellen van een enkelblessure. Vrijdag, in het besloten oefenduel van reserves en beloften tegen het eerste elftal van NEC, maakte hij pas zijn eerste speelminuten in het nieuwe seizoen.

Middenveld (voorlopig) onveranderd

Op het middenveld verandert er vooralsnog niets, maar dat kan snel veranderen. Rechtshalf Ajdin Hrustic staat volgens het doorgaans betrouwbare Der Kicker in de serieuze belangstelling van Eintracht Frankfurt. Door wat soort type speler FC Groningen hem eventueel gaat vervangen is afwachten. Mogelijk gaat ook Ahmed El Messaoudi de club verlaten. De Belg (25) werd niet geselecteerd voor het mini-trainingskamp in Duitsland en is te oud om als dispensatiespeler voor FC Groningen onder 21 te mogen uitkomen. Voor zijn positie op het middenveld geeft Buijs de voorkeur aan de jonge Daniël van Kaam.

Zorgenkind

Grootste zorgenkind blijft de aanval. Arjen Robben is een aanwinst van de buitencategorie maar de zondag fraai in Euroborg debuterende 36-jarige wereldster wil terecht geen hoge verwachtingen wekken van zijn terugkeer, fysiek kwetsbaar als hij is. Ook Patrick Joosten, de andere aanvallende aanwinst, is een twijfelgeval. De lange buitenspeler kwam tekort bij subtopper FC Utrecht, maar deed het aardig bij VVV en Sparta. FC Groningen denkt dat hij naar subtopniveau kan groeien. Door een blessure heeft Joosten nog in geen enkel oefenduel kunnen meedoen. FC Groningen hoopt deze week na ruim een half jaar zoeken dan eindelijk een nieuwe spits te kunnen presenteren. De club heeft de lat erg hoog gelegd: de spits moet in staat zijn om minimaal vijftien keer te kunnen scoren. De laatste spitsen die daartoe in staat bleken, waren Michael de Leeuw en Mimoun Mahi. De Leeuw maakte er zeventien in het seizoen 2014-2015 en Mahi maakte hetzelfde aantal in het seizoen 2016-2017.

Lichtpuntje in de voorbereiding was de wijze waarop talentvolle jeugdspelers zich presenteerden tegen volwassen tegenstanders. Met name tegen Volendam (2-0 winst) en NEC (3-3) maakten zij indruk. Via trainingen en invalbeurten bij het eerste elftal en ‘harde’ wedstrijden voor onder 21 moet een aantal van hen naar eredivisieniveau kunnen toegroeien.