PSV slaat andere weg in met Roger Schmidt

GRONINGEN De Ajax-aanhang ging er op donderdag 20 februari 2014 in een volgepakte Arena eens goed voor zitten, Ajax zou dat stelletje jodelaars van RB Salzburg wel eventjes uit de Europa League knikkeren. Het werd ook een eenvoudige overwinning: voor de Oostenrijkers.

Die veegden onder regie van Roger Schmidt Ajax volledig van de mat (0-3). De Duitser is nu trainer van PSV, zondag in het Hitachi Capital Mobility Stadion de eerste tegenstander van FC Groningen.

Generatie Duitse trainers

De 53-jarige Schmidt is representant van een generatie Duitse trainers die met aanvallend pressievoetbal het publiek wil vermaken. In de halve finales van de Champions League hadden drie van de vier trainers een Duits paspoort: Thomas Tüchel (PSG), Hansi Flick (Bayern München) en Julian Nagelsmann (RB Leipzig). Zij vormen samen met Jürgen Klopp de voorhoede van een grote groep innovatieve Duitse trainers zonder grootse achtergrond als speler. Met Schmidt als nieuwe hoofdtrainer hoopt PSV een slecht seizoen onder Mark van Bommel en interim Ernest Faber snel te doen vergeten. PSV stond vierde bij het afbreken van de competitie, een klassering die in Eindhoven wordt ervaren als een degradatieplaats. Schmidt heeft PSV al aardig naar zijn hand gezet al kwam dat er in oefenduels slechts in fasen echt goed uit. De Duitser verlangt van zijn elftal dat er fanatiek druk wordt gezet op de verdedigers van de tegenstander. PSV doet dat in een 4-2-2-2 formatie.

De supporters van FC Groningen moeten zich erop voorbereiden dat PSV de thuisploeg vanaf het eerste beginsignaal (16.45 uur) vol onder druk zal proberen te zetten en geen enkele mogelijkheid wil bieden om onder die druk uit te komen. In PSV’s eigen opbouw moet de bal zo snel mogelijk in voorwaartse richting worden gespeeld waar twee veel bewegende spitsen, twee aanvallende middenvelders en opstomende backs voor veel dynamiek in en rond het strafschopgebied van de tegenstander moeten zorgen.

Versterkingen

De eerste versterkingen voor Schmidt komen uit de Bundesliga. Doelman Yvon Mvogo is voor twee jaar gehuurd van RB Leipzig. Hij is een goed meevoetballende laatste man. De van FC Augsburg overgenomen Philipp Max (26) is de verlate opvolger van linksback Angeliño. Staan met Dumfries en Max de backposities vast, wie het centrale duo gaan vormen is nog ongewis. Teze en Baumgartl zijn de kandidaten voor rechts, Viergever en Boscagli voor links. En voor die laatste positie is er ook nog Obispo. Voor de controleursposities zijn Rosario, Hendrix, Gutiérrez en Thomas de voornaamste kandidaten. Ihattaren en Gakpo bezetten de vleugels, met Bruma als alternatief. Malen is één van de spitsen met - nu Lammers ineens weg wil - Madueke of Romero als partner. Danny Buijs mag zondag met afgunst naar de wissels van PSV kijken...