Engelengeduld | column Buitenspel

GRONINGEN Zaterdag begint het 65ste eredivisieseizoen. Een van de affiches was het maandag plots uitgestelde duel FC Utrecht-AZ.

Beide clubs willen de traditionele top drie Ajax, Feyenoord en PSV uitdagen. Deze vijf gaan samen met het door Russisch geld op peil gehouden Vitesse weer om de Europese tickets spelen. In het vorige, na 26 speelronden afgebroken seizoen had Willem II zich als enige tussen de vaste top zes gewurmd. De Tilburgse club versterkte zich al voor de coronacrisis en beschikt nu zelfs over twee spitsen die geregeld scoren: de Griek Pavlidis en de Duitse nieuweling Wriedt. Heracles Almelo, nummer acht van vorig seizoen, vond in de Duitser Bakis al snel een opvolger voor topscorer Dessers, maar raakte ook drie goede middenvelders kwijt.

Linker rijtje

Met nummer negen FC Groningen is de laatste club uit het linker rijtje genoemd. De club wil graag aanhaken bij de top zes maar heeft dan nog versterking nodig. Mark-Jan Fledderus vraagt engelengeduld van de aanhang. De technisch directeur ging voortvarend van start met het vastleggen van Wessel Dammers en Arjen Robben, maar na hen kwamen slechts wisselspelers van Willem II en FC Utrecht. Bij de negen clubs die onder FC Groningen eindigden, roerden enkele zich flink. FC Twente heeft al een aardige selectie bijeen gehuurd, PEC Zwolle bouwt aan een solide ploeg en Sparta lijkt er ook niet zwakker op geworden. FC Emmen hield zijn elftal grotendeels bijeen en versterkte dat zelfs licht, terwijl Fortuna Sittard dankzij een investeerder er zelfs goed op vooruit is gegaan. Net als FC Groningen zullen Heracles, Heerenveen, ADO, VVV en RKC zich nog moeten versterken.