FC Groningen heeft meer versterkingen nodig

GRONINGEN Zestien ervaren veldspelers vindt Danny Buijs genoeg. De hoofdtrainer van FC Groningen hoeft niet elke positie dubbel bezet te hebben.

Een kleinere kern zorgt voor minder teleurgestelde gezichten en biedt jonge talenten meer kans op speeltijd, luidt zijn redenatie. Maar de selectie van Buijs is nu wel erg krap.

Voor de wedstrijd tegen PSV (1-3) had Buijs op de reservebank naast twee keepers, Nigel Bertrams en Jan de Boer, zeven veldspelers zitten. Slechts drie van hen voldeden aan het predikaat min of meer ervaren: de middenvelders Ahmed El Messaoudi (25) en Sam Schreck (21), en aanvaller Patrick Joosten (24). De andere vier waren tieners: de verdedigers Leonel Miguel en Thomas Poll zijn 19, de aanvallers Tomas Suslov en Romano Postema nog maar 18. Buijs had niet alleen drie ervaren krachten achter de hand, hij miste er ook nog eens drie: Gabriel Gudmundsson (21) is revaliderende van een knieblessure, Ajdin Hrustic (24) had nog te veel last van een lies, terwijl Tom van de Looi (21) in de gelegenheid werd gesteld om zijn transfer naar Brescia af te ronden.

Vertrekt na Van de Looi ook de naar de Bundesliga lonkende Hrustic dan zal de selectie sowieso met twee spelers uitgebreid moeten worden. Maar eigenlijk met drie want een handvol spelers torst een uitgebreid blessureverleden met zich mee. Waar FC Groningen de meeste versterking nodig heeft? Tegen PSV bleek - net als in de oefenduels - dat FC Groningen in defensief opzicht een flinke jas heeft uitgedaan. De komst van een fysiek sterke, snelle en wendbare verdediger is eigenlijk noodzaak. Bij de eerste en de derde goal van PSV werd de verdediging van FC Groningen op die aspecten afgetroefd. Voor het middenveld heeft Buijs na een vertrek van Hrustic met vijf man voor drie posities in principe genoeg mankracht, maar blijft er met Ramon Pascal Lund-qvist slechts één scorende middenvelder over.

Voorin

Voorin is de spoeling erg dun. Met Joosten, El Hankouri, Robben en Strand Larsen zijn er maar vier echte aanvallers van 20 jaar en ouder. Vorig seizoen had Buijs met Kaj Sierhuis, Charlison Benschop en Joel Asoro nog drie spelers die hij zonder problemen in de spits kon opstellen en met Postema zat er dan nog een talent achter. Sierhuis, Benschop en Asoro zijn weg en eigenlijk is er met Strand Larsen slechts één spits voor teruggekomen. Dat is te weinig in een seizoen waarin door Covid-19 spelers wellicht ook nog geregeld één of twee wedstrijden moeten overslaan. En denk niet dat het virus in het Noorden toch niet voorkomt, want zaterdagochtend ontbrak een jeugdspeler van FC Groningen vanwege besmetting.