Donar komt net te kort voor Champions League

GRONINGEN De basketballers van Donar is het niet gelukt om, voor het eerst in haar bestaan, zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Basketball Champions League.

Daarvoor moest een kortdurend toernooi op Cyprus worden afgewerkt. In verband met de coronamaatregelen werd het aantal wedstrijden beperkt tot een halve finale match en een beslissingswedstrijd. Daarin moest Donar zich ontdoen van Dnipro uit Oekraïne en Keravnos, de ploeg die het toernooi op eigen grond kon afwerken.

Klein Duimpje wint

In de bubbel op Cyprus, waar de ploegen volledig geïsoleerd van elkaar waren gehuisvest, speelde Donar op dinsdagmiddag eerst tegen de reuzen van Dnipro. Vooraf dichtten weinigen de Groningers enige kans toe. Zo moet Donar het op dit niveau qua spelersbudget altijd afleggen tegen ploegen met veel ruimere middelen en daardoor betere spelers. Op het parket liepen er dan ook een aantal mastodonten rond, lang en breed als kleerkasten gelijk. Coach Ivan Rudez had bij voorbaat gelijk toen hij stelde dat Donar alleen met slim en vooral snel teamspel iets tegen dit imposante leger van Dnipro kon uitrichten. Dat concept slaagde wonderbaarlijk. De Groningse ploeg acteerde alsof het al jaren samenspeelde. Met grote snelheid werd de bal gedeeld en bleven de balverliezen beperkt tot het minimum. Verwonderd keken de Oekraïners toe hoe Klein Duimpje ze te slim af was geweest. De uitslag van 88-53 sprak boekdelen.

Net te kort

De andere halve finale, Keravnos tegen het Griekse Iraklis, werd na verlenging gewonnen door de thuisploeg. Dat laatste leverde overigens geen voordeel op, daar er vanwege corona geen toeschouwers in de Eleftheria Sports Indoor Hall in Nicosia werden toegelaten. Toch konden de Cyprioten de wedstrijd tegen Donar op bekend terrein afwerken. Het werd een ware strijd tussen twee gelijkwaardige ploegen, die elkaar geen duimbreed toestonden. Op een paar runs na bleven de teams zo dicht bij elkaar, dat het op een verlenging leek af te stevenen. Keravnos volhardde echter in het, voor Donar, afsnijden van de gang naar de basket. Er zat voor de Groningers weinig anders meer in dan schoten van buiten de bucket te nemen. Juist op dat moment leek er echter een deksel op de basket te zitten. Een wanhoops-driepunter in de laatste seconden van de wedstrijd, van Will Moreton, mistte echter doel. De puntje-puntje wedstrijd eindigde met een 60-57 stand.

Europecup

De teleurstelling was groot in het Groningse kamp. Voor de vijfde keer op rij lijkt de ploeg te klein voor het tafellaken. Wat blijft is dat Donar nu wordt ingedeeld bij de strijd om de FIBA Europecup, een competitie die in het verleden veel prachtige wedstrijden in MartiniPlaza heeft opgeleverd.

Jan Weeber.