Hoe moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen hebben in principe weinig onderhoud nodig. Toch kan het geen kwaad om ze eenmaal per jaar eens even grondig te checken en schoon te maken. Zo weet je zeker dat je zonnepanelen optimaal rendabel blijven.

Het meeste vuil dat zich op zonnepanelen bevindt wordt weggespoeld door de regen en sneeuwval. Hierdoor kun je zonnepanelen vrijwel onderhoudsvrij noemen. Om er echter voor te zorgen dat de zonnepanelen optimaal werken is het een keer per jaar nodig de panelen na te kijken op bijvoorbeeld de aanwezigheid van bladeren, takken of vogelpoep op en rondom de panelen. Als dit het geval is, kun je ze schoonmaken. Dat kun je laten doen door een professionele glazenwasser, maar je kunt ook zelf aan de slag. Bij het onderhoud van zonnepanelen maak je gebruik van water zonder schoonmaakmiddel en een zachte doek, borstel of spons. Als je schoonmaakmiddel gebruikt, kan dit leiden tot strepen op de zonnepanelen die de straling van de zon kunnen weerkaatsen. Dat leidt tot het tegenovergestelde effect, namelijk dat het rendement wordt verminderd. Gebruik geen schuurspons om de panelen schoon te maken, omdat deze krassen kan veroorzaken.

Professioneel onderhoud

Ga je toch niet liever zelf het dak op? Dan kun je het beste een glazenwasser laten komen. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om je panelen schoon te laten maken door een robot. Een Japans bedrijf is volop bezig met de ontwikkeling van een robot die met behulp van water, speciaal schoonmaakmiddel, een roterende borstel en een trekker het vuil van de zonnepanelen weghaalt. De robot kan met een volle accu schoonmaken tot 100 vierkante meter. Daarmee is het apparaat vooral geschikt voor grote oppervlakten. Voorlopig blijft het voor de zonnepanelen die op huizen geplaatst worden, het voordeligst om ze met de hand schoon te maken.

Technisch onderhoud

Naast het schoonmaken is het ook belangrijk dat je één keer per twee jaar voorziet in het technische onderhoud van de zonnepanelen. In dit geval kun je het beste de installateur laten komen die de zonnepanelen ook geïnstalleerd heeft. Bij de technische controle kijkt de installateur naar de kabels, koppelstukken en de omvormer om te checken of deze nog goed werken. Ook worden de zonnepanelen nagekeken op paneelbreuken.

Bij de meeste installatiebedrijven die zonnepanelen leveren, is het mogelijk om voor een periodieke controle een onderhoudscontract af te sluiten. Zo behoud je op eenvoudige wijze de levensduur en het maximale rendement. Ook wanneer je van plan bent om te gaan verhuizen is het slim om je zonnepanelen goed te blijven onderhouden. Je kunt ze namelijk meenemen naar je nieuwe woning.