Een leeg MartiniPlaza, voor Donar een hard gelag

GRONINGEN Bestuursvoorzitter Jannes Stokroos van Donar sprak zijn teleurstelling uit over het kabinetsbeleid voor wat de coronaregels betreft. De wedstrijd van de basketballers stond, afgelopen zaterdag, op het punt van beginnen in een leeg MartiniPlaza.

Leeg? Was dat niet vreemd, nadat er zo succesvol was geoefend met het door Donar opgestelde coronaprotocol? Een voorbeeld voor clubs in binnen- en buitenland. Van heinde en ver was er naar Groningen gebeld en werd dat protocol opgevraagd. Mondkapjes, ontsmettingsmiddelen, de anderhalve meter en publiek dat wel klapte, maar niet juichte. Het liep allemaal perfect. Maar ineens ging er een streep door, omdat het kabinet tot strengere coronamaatregelen besloot.

Gevoel van onbegrip

In de woorden van de voorzitter klonk het gevoel van onbegrip door. Het is ook niet uit te leggen als de plaatselijke situatie wordt bekeken. Als er in MartiniPlaza een cultuurvoorstelling is, mogen er vierhonderdvijftig toeschouwers naar toe, betreft het sport dan moet de deur op slot. Een gegeven daarbij is dat beide zalen dezelfde manier van luchtafvoer hebben en nota bene de sporthal groter is en daardoor de anderhalve meter beter te handhaven is. Burgemeester Koen Schuiling deed nog wel een poging om dit uit te leggen en sprak over de situaties bij de toiletten en het aantal reisbewegingen richting het sport- en cultuurcomplex. In dat geval had de conclusie moeten zijn dat er in dat geval zo’n vierhonderdvijftig bezoekers bij Donar toegelaten hadden kunnen worden, zeker gezien het gegeven dat Donarsupporters niet uit alle delen van het land naar Groningen komen. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Alles aan gedaan

Donar, MartiniPlaza en RTV Noord hadden er alles aan gedaan om de eerste wedstrijd van de competitie optimaal te kunnen beginnen. Nieuw waren de speelvloer, scoreborden, baskets, spelers- en kampioensvlaggen, licht en geluid. Ook waren de speaker en de cheergirls present. Donar TV leverde een reeks aan interviews en RTV Noord zond de wedstrijd, commentatoren incluis, tegen de nagelnieuwe ploeg van Almere Sailors rechtstreeks uit. De opkomst van de spelers, begeleid door de mascotte, werd echter een bizar tafereel. Wat blijken dan het geluid van het altijd volop aanwezige publiek en de trommels van de Supportersvereniging cruciaal. Nu die er niet waren, leek ondanks de inzet van alle betrokkenen, de speelhal op een spookstad.

De wedstrijd bleek er geen te zijn. Met 124-64 denderde de thuisploeg over de Sailors heen. De Almeerse ploeg ontbeerde vooral lengte onder het bord, iets waar de thuisploeg flink gebruik van maakte. De centers van Donar eindigden dan ook als topscorers in de wedstrijd. Damjan Rudez maakte 19 punten en Willem Brandwijk zelfs 27. Op woensdag staat de tweede wedstrijd op de rol, ditmaal tegen Apollo Amsterdam. Die ploeg verloor hun ouverture tegen Z&Z Feyenoord. Wordt het nogmaals een walkover?

Jan Weeber