FC Groningen voedt hoop met stuntzege op Ajax

GRONINGEN Danny Buijs liet vrijdag op de voorlaatste training voor het duel met Ajax zijn ongenoegen over de uitvoering van het partijspel duidelijk blijken.

Het zinde de trainer van FC Groningen allerminst hoe zijn spelers zich aan de van tevoren afgesproken manier van druk zetten hielden. Twee dagen later kon hij tevreden zijn over hoe zijn spelers de kritiek ter harte hadden genomen.

Goed resultaat

In het vaste perspraatje voorafgaande aan het duel had Buijs geschetst wat ervoor nodig is om een goed resultaat te halen tegen de landskampioen. Om daaraan toe te voegen dat ‘wij een goede dag moeten hebben en Ajax een mindere. En we moeten ook een beetje geluk hebben.’ Van dat alles was zondag in de zo goed als lege Groene Kathedraal sprake. Opgejuind en gericht gecoacht door hun trainer slaagden de spelers van FC Groningen erin om Ajax bijzonder weinig speelruimte te geven. Desondanks kregen de gasten een handjevol kansen waaruit zij hadden kunnen scoren, maar FC Groningen had ditmaal de geluksfactor aan haar zijde.

Buijs liet zijn ploeg in een 5-3-2 formatie verdedigen, waarbij Azor Matusiwa zich tussen de vaste lijn van vier verdedigers liet terugzakken. De jonge aanvoerder was een van de uitblinkers. Wessel Dammers herstelde zich goed van zijn mindere beurt tegen FC Twente, terwijl Ko Itakura en Bart van Hintum opnieuw een degelijke prestatie leverden. De twee zijn sterk aan de competitie begonnen.

Stijgende lijn

Damil Dankerlui trok bovendien de opgaande lijn van de laatste weken door. De rechtsback leverde bovendien twee prima voorzetten af waaruit gescoord had kunnen worden. Daniël van Kaam, Ahmed el Messaoudi en Ramon Pascal Lundqvist vormden het driemans middenveld dat in de tweede helft meer dan in de eerste ook geregeld de omschakeling naar het doel van Ajax kon maken. Spits Jörgen Strand Larsen (20) en schaduwspits Remco Balk (19) waren een aardig complementair aanvalsduo. De twee verloren veel duels maar wisten van geen opgeven. Samen zorgden ze voor de winnende goal van Balk.

Voor wie het wilde zien was er tegen FC Twente ondanks de 3-1 nederlaag al een stijgende lijn in het spel van FC Groningen te ontdekken. Het zou mooi zijn als de ploeg de opgaande curve straks kan doortrekken met een groter aanbod van aanvalspersoneel. Met Patrick Joosten en Gabriel Gudmundsson op de weg terug en Alessio da Cruz als nieuwe aanwinst heeft Danny Buijs straks meer opties. Om mee te starten maar ook om een wedstrijd nieuwe impulsen te geven.