Donar doorstaat test in Den Bosch

GRONINGEN Na twee grote winstpartijen tegen laagvliegers moest Donar afreizen naar het altijd gevreesde Den Bosch.

De ploeg van sportmarketeer Bob van Oosterhout had eerder afgerekend met titelkandidaat Landstede Hammers. De wedstrijd Heroes tegen Donar, twee ploegen die azen op het landskampioenschap, kon worden gezien als een potje touwtrekken; wie zou de sterkste zijn?

Driepunters

De neutrale toeschouwer zal aanvankelijk ongetwijfeld zich hebben afgevraagd of er wel van twee topploegen gesproken kon worden. De Bosschenaren schoten de Groningse ploeg van meet af aan flarden. De driepunters vielen als rijpe appelen uit de boom, het team van Donar stond erbij en keek er naar. Zelfs goed verdedigde bommen vielen raak, alsof de Oeteldonkers al vroeg aan het carnaval waren begonnen. Had de Maaspoort vol fans gezeten, dan zou het vreugdegehuil niet van de lucht zijn geweest, maar nu bleef de hal vanwege corona leeg. De sfeer was daardoor onwerkelijk, zoals dat eerder in MartiniPlaza ook was geweest.

De truc van Ivan Rudez

Bob van Oosterhout, die een kleine winst voor de Heroes had voorspeld, zal genoten hebben, zeker toen ook het tweede kwart in Bossche handen viel. De meest cruciale actie in die periode kwam echter uit de hoge hoed van Ivan Rudez, de coach van Donar. Een paar minuten voor het rustsignaal probeerde hij een nieuwe verdedigende tactiek uit. Hij zette zijn mannen in een zoneverdediging. Normaliter doe je dat niet tegen een ploeg die op schot is. Maar de machinerie van Heroes begon te haperen, omdat de weg door het midden naar de basket werd afgesneden en daardoor de rebounds in Groningse handen vielen.

Verdedigingstactiek

In de rust droeg de Kroatische coach zijn spelers op de Bosschenaren Jacori Payne en Miha Lapornik zodanig te schaduwen dat het aanvallende werk van die twee leiders aan banden werd gelegd. De rest van het Groningse team moest de overgebleven Bossche spelers uit de paint (het geverfde gebied onder de basket) weghouden. De taak werd perfect uitgevoerd. Donar won het kwart met 31-15.

Nipte winst voor Donar

Het laatste kwart werd er eentje van billen knijpen. Donar stond een paar puntjes voor, maar dat over de klok tillen zou nog een hele opgave blijken. Vlak voor tijd was het verschil vier schamele puntjes in het voordeel van de Groningers. Dat kon met vrije worpen worden uitgebouwd, maar vermoeide armen bij Davonte Lacy (topscorer met 17 punten) en Henry Caruso deden de bal na de worp van de ring stuiten. Het was de vrijgelaten Jacori Payne die nog wel een fraaie driepunter scoorde voor Heroes Den Bosch. De winst was echter voor Donar dat feest mocht vieren bij 88-89. De ploeg staat nu eerste in de league.

Jan Weeber