Kijkdagen en 300 kunstwerken onder de hamer bij Richard ter Borg (in Synagoge Groningen)

GRONINGEN Ruim 300 werken van bekende en minder bekende kunstenaars, waaronder veel leden van De Ploeg, zijn een week lang in Synagoge Groningen te bewonderen tijdens de gratis kijkdagen van kunstexpert en galeriehouder Richard ter Borg.

Na de kijkdagen volgt een digitale veiling. Tot de topstukken behoren werken van de Noordelijk realist Wout Muller. Tijdens de kijkdagen worden in Synagoge Groningen ook rondleidingen over de synagoge en de Joodse buurt verzorgd.

Van onder anderen de bekende Ploegkunstenaars Johan Dijkstra, Jan Altink, Johan Dijkstra en Jannes de Vries zijn werken in uiteenlopende technieken te zien zoals schilderijen, etsen en tekeningen. Van het meest prominente lid van De Ploeg Hendrik Nicolaas Werkman zijn enkele studietekeningen te zien.

Groningen en Drenthe

Ook werk van andere noordelijke kunstenaars zoals Edu Waskowsky en Siep van den Berg wordt in de synagoge tentoongesteld. Waskowsky is vooral bekend als de maker van het Joodse monument aan de Hereweg in Groningen. Van den Berg staat vooral bekend als abstract schilder, maar tijdens de kijkdagen worden ook zijn expressionistische schilderijen Korenveld bij Haren en Villa Gelria een de Hereweg getoond. De Drentse schilderkunst wordt vertegenwoordigd door E. B. van Dulmen Krumpelman. Van hem is onder meer het nostalgische schilderij Steegje te zien.

Bijzonder is de aanwezigheid van werken van Wout Muller (1946-2000). Muller was een van de bekendste vertegenwoordigers van het Noordelijk realisme. Van 1971 tot 1990 gaf hij les aan kunstacademie Minerva in Groningen. Met Matthijs Röling maakte hij opmerkelijke wandschilderingen, zoals De boom der kennis in het Academiegebouw in Groningen. In Synagoge Groningen zijn zijn olieverfschilderijen Het Werpspel en Steenslag te zien.

Meer informatie over de kunstwerken en de veiling is te vinden op: www.terborg.com. De digitale veiling is donderdag 5 november vanaf 19.00 uur.

Rondleidingen synagoge en Joodse buurt

Tijdens de kijkdagen worden in Synagoge Groningen rondleidingen over het gebouw verzorgd. Op zondag ook door de Joodse buurt van Groningen. Tickets voor de kijkdagen (gratis) en voor de rondleidingen (€2,-) zijn te reserveren via het bestelsysteem op www.synagogegroningen.nl

Kijkdagen Galerie – Veiling Richard ter Borg. Periode: donderdag 29 oktober tot en met woensdag 4 november. Synagoge Groningen, Folkingestraat 60.

Entreeprijs: gratis, tickets reserveren is verplicht.