Na 117 jaar is het Typografengasthuis eindelijk toe aan een nieuwe regenpijp

GRONINGEN Het Typografengasthuis, gelegen aan de Petrus Campersingel en grotendeels verscholen achter een karakteristieke poort is de afgelopen maanden uit haar rust opgeschrikt, zo schrijft het bestuur van Stichting Typografengasthuisin een persbericht.

Na bijna 117 jaar werd het tijd om de hemelwaterafvoeren te vervangen. De afvoerbuizen naar het midden riool bleken dusdanig versleten dat ze verzakkingen veroorzaakten in de bestrating, met grote plassen als gevolg. Ook de oude straatkolken waren aan vervanging en modernisering toe. Om de klus helemaal te vervolmaken is de bestrating opnieuw gelegd en zijn de kapotte stoepbanden allemaal vervangen.

Beschermd uiterlijk

Deze klus was voor de gezamenlijke particuliere eigenaren praktisch en financieel wel een hele klus en omdat het hofje op de monumentenlijst staat en er dus rekening gehouden moet worden met het beschermde uiterlijk was het mogelijk een subsidie aan te vragen. Met hulp en adviezen van de Monumentenwacht en de Gemeente Groningen is een plan opgesteld en dankzij de subsidie van de Provincie Groningen kon de aannemer in augustus beginnen met het karwei.

,,Nu is het hof weer klaar voor de komende 100 jaar en kan het hemelwater goed stromen door nieuwe buizen en kolken en keert de rust weer terug in het hof. Het karwei is klaar nu mag iedereen komen kijken.”