Debat in Forum Groningen over kunst en design in de wereld van de Verenigde Naties

Het is zaterdag precies 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties (VN) werden opgericht. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen en de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen (SIB) Groningen brengen deze mijlpaal donderdag 29 oktober in Forum Groningen onder de aandacht met een debat, getiteld: ‘Kunst en design in de wereld van de Verenigde Naties’.

Tweede Kamerlid Salima Belhaj, beeldend kunstenaar Esther Polak, universitair docent Erna Rijsdijk, directeur Eva Ronhaar van de HEMA Foundation en fotograaf Suzanne Schols bediscussiëren onder leiding van moderator Esther Didden vragen als: Welke rol kunnen geëngageerde kunstenaars spelen binnen maatschappelijke thema’s? En hoe verhouden kunst en diplomatie zich tot elkaar?

Het aantal (gratis) kaarten voor dit debat, dat van 19.00 tot 22.00 uur duurt, is beperkt. Het debat is ook te volgen via live stream.

Sprekers:

  • Salima Belhaj

Salima Belhaj (1978) is sinds 2016 lid van de Tweede Kamer voor D66. Ook is zij voorzitter van de Kunstcommissie van de Tweede Kamer. Van 2007-2008 was Belhaj zakelijk leider van De Appel Arts Centre (Amsterdam). Eerder was zij werkzaam bij het Scapino Ballet Rotterdam en Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam).

  •  Esther Polak

Polak (1962) is een geëngageerde beeldend kunstenaar, actief op het gebied van nieuwe media. Ze experimenteerde als een van de eerste kunstenaars met gps. Sinds 2010 vormt Polak een kunstenaarsduo met Ivar van Bekkum (PolakVanBekkum).

  • Erna Rijsdijk

Dr. Erna Rijsdijk is universitair docent bij de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie. Rijsdijk studeerde Internationale Betrekkingen en promoveerde in 2012 met haar proefschrift Lost in Srebrenica: Responsibility and Subjectivity in the Reconstructions of a Failed Peacekeeping Mission. Sinds 2019 leidt ze samen met Guido Snel van het Amsterdam Center of European Studies van de Universiteit van Amsterdam en het Post-conflict Research Center in Sarajevo het meerjarig onderzoeksproject Facing Srebrenica en de toekomst van de herinnering.

  •  Eva Ronhaar

Eva Ronhaar (1984) studeerde Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, en werkte voor de Verenigde Naties en bij internationale hulporganisaties als War Child en PAX. In 2014 begon ze als duurzaamheidsadviseur bij de HEMA, waarna ze doorgroeide naar Director of Innovation and Sustainability. Ook is Ronhaar directeur van de HEMA Foundation, dat aan de hand van een aantal lijnen (waaronder één voor design) werkt aan een inclusievere samenleving.

  •  Suzanne Schols

Suzanne Schols (1985) behaalde haar bachelor in European Studies aan de Universiteit van Amsterdam en vervolgens haar master in Politics and Government in the EU aan de London School of Economics and Political Science. Dit jaar studeerde zij af aan afdeling fotografie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag met het werk Polite Fictions’ over de rol van giften binnen de politieke diplomatie.

  •  Esther Didden (moderator)

Esther Didden (1972) studeerde Monumentale Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds enkele jaren combineert ze haar liefde voor de kunsten met (publieks)filosofie. Ze werkt als programmeur en zakelijk leider in beide sectoren. Opdrachtgevers zijn onder andere Stichting BK-informatie en Stichting Internationale Spinozaprijs. Tevens zit Didden in het landelijke bestuur van de Maand van de Filosofie.