'Veel mooier dan eerste idee': gemeente en buurt verzinnen samen bouwplan voor Festivallocatie Reitdiephaven

Ja, er komt een hoog appartementencomplex op de Festivallocatie bij de Reitdiephaven. Maar ook een groen plein met horeca en ruimte voor spelen en recreatie. En dus is de buurt, die aanvankelijk fel protesteerde, best blij met de plannen.

Nu staat hij nog in een drassig grasveld, maar Cees van der Veur ziet al helemaal voor zich hoe hij straks vanaf een Rivièra-achtig terras op de Reitdiephaven uitkijkt. Op loopafstand van zijn huis.

Plan voor hoge woontoren op Festivallocatie

Samen met zijn buren, de gemeente, projectontwikkelaars en architecten heeft hij de afgelopen drie jaar nagedacht over de toekomst van dit grasveld aan de zuidoostkant van de haven, dat ook wel de Festivallocatie genoemd wordt. In 2017 kondigde de gemeente aan dat daar gebouwd ging worden. En hoe.

,,Er moest een enorme toren komen’’, zegt Van der Veur, wijzend naar het NIDO-studentencomplex aan de overkant van de Hoogeweg. ,,Net zo hoog als die en net zo lelijk.’’ In de plannen was sprake van een appartementencomplex met 17 verdiepingen, 53 meter hoog.

Bewoners, ambtenaren en bouwers maken samen nieuw plan

Wat er toen gebeurde, laat zich raden. Wijkbewoners schrokken zich een hoedje en spraken boos in bij de gemeenteraad; het stadsbestuur wees erop dat in het bestemmingsplan nu eenmaal een gebouw staat en geen grasveld. Ruzie, kortom. Maar dáárna gebeurde er iets ongebruikelijks: wijkbewoners, ambtenaren en bouwers wijdden zich samen aan een heel nieuw plan.

In gemeentejargon heet dat ‘co-creatie’. ,,Ontzettend veel vergaderen, drie jaar lang’’, vat Van der Veur samen. ,,En het vergde nogal wat. Ambtenaren zijn gewend dat ze alles zelf mogen verzinnen, bewoners waren achterdochtig en zaten nog helemaal in de actiestand. We moesten het allemaal een beetje uitvinden, co-creatie is nog helemaal nieuw.’’

Toren verder van de haven, groen plein met ruimte voor recreatie

Nu ligt er een voorlopig ontwerp waarvan niet alleen de wijkbewoners, maar ook verantwoordelijk wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) vinden dat het vele malen mooier is dan het oorspronkelijke plan. Er komt nog steeds een toren van 53 meter, maar verder van de jachthaven af. Zo blijft het zicht opener en wordt een windtunneleffect voorkomen.

In het complex komt sociale huur, middenhuur en koop; bij elkaar zo’n 75 appartementen. Er is ook plek voor bijvoorbeeld horeca en winkels. En omdat het gebouw een halfverdiepte parkeergarage krijgt, blijft er ruimte over voor een plein met groen, speelvoorzieningen en terrasjes.

‘We kunnen niet over elk bouwplan drie jaar nadenken’

,,Plannen worden altijd beter van participatie en ik heb grote bewondering voor iedereen die hieraan bijgedragen heeft’’, zegt Van der Schaaf. ,,Bij zo’n nieuw gebouw is de hoogte niet het belangrijkste, maar vooral: hoe landt het in de omgeving en in de wijk? Eigenlijk zou het altijd zo moeten gaan.’’

Dat is overigens niet realistisch, geeft Van der Schaaf er meteen bij toe. ,,We kunnen niet over elk bouwplan drie jaar nadenken. Dit proces heeft heel veel tijd en werk gekost. Waar we het wel of niet inzetten, zal erg afhangen van de omgeving en de omwonenden. Maar volgens mij moeten we dit absoluut vaker doen, en liefst niet pas nádat er bezwaar gemaakt is.’’

‘Problemen met het proces, maar resultaat is absoluut mooi’

Astrid Francissen zit in de Commissie Verkeer Reitdiepwijk en was één van de bewoners die in verzet kwam tegen het eerste bouwplan. Ze deed ook mee aan de de co-creatie, maar haakte af omdat ze problemen had met de gang van zaken. ,,Er zijn betere kaders nodig om co-creatie goed te laten werken’’, vindt ze. Bewoners moesten nu zelf het wiel uitvinden, terwijl dat volgens Francissen een taak van de gemeente is.

Bovendien maakt ze zich zorgen over het totaalplaatje van de noordwestkant van de stad. ,,Dit is het zoveelste voorbeeld van postzegelplanologie: voor één klein stukje een invulling verzinnen, zonder rekening te houden met bijvoorbeeld de Ring West en de Reitdiepzone’’, zegt Francissen. Toch benadrukt ook zij dat ze de voorlopige plannen mooi vindt. ,,Het ziet er absoluut veel beter uit dan eerst.’’