Anders naar je eigen omgeving kijken (tijdens een natuurwandeling in Stad)

GRONINGEN Een natuurwandeling midden in de stad levert meer op dan je denkt. Volgens Margot Middel is de biodiversiteit nergens zo groot als in de buurt van je eigen huis.

De natuurwandeling van Margot Middel start elke vrijdag om 10.00 uur bij De Helpen aan de Groenesteinlaan in Groningen. Aanmelden hoeft niet, betalen ook niet. Alleen een paar stevige wandelschoen zijn nodig voor deelname, en wat contanten voor de kop koffie op het terras na afloop.

,,Het is een wandeling van een uur op bescheiden afstand van je huis met tussendoor een natuurmoment”, zegt initiatiefnemer en begeleider Margot Middel (54). Bij de stop staan de deelnemers stil bij de natuur in het Sterrebos, de wetenswaardigheden van begraafplaats Esserheem, de tuin van de Belastingdienst, het Helperdiep en nog veel meer. ,,Ver van je huis kom je niet in een uurtje wandelen. Doordat je meer weet, ga je anders naar je eigen omgeving kijken”, redeneert Middel.

,,Nergens is de biodiversiteit zo groot als in de stad. Het Noordlaarderbos bijvoorbeeld is prachtig. Maar als je daar wandelt, kom je toch vaak weer hetzelfde tegen. Niks mis mee, maar op een bepaald moment is het verhaal wel verteld”, zegt Middel. Het gebied van de wekelijkse wandeling van Middel ligt in het zuiden van de stad Groningen, tussen het Sterrebos en de Essen.

Eindopdracht

Middel volgde de natuuropleiding bij het IVN. Zoekend naar een onderwerp voor haar eindopdracht ging ze een keer mee met een natuurtocht door de Kennemerduinen. Het was een vrijblijvende wandeling. Deelnemers zaten niet vast aan een programma, ook het aantal kilometers van de route was niet vastgelegd. ,,De opzet sprak mij aan. Laagdrempelig en niet teveel gedoe. Daar houd ik van. In Groningen en omgeving bestond deze wandeling nog niet.” Middels eerste Gezond Natuur Wandelen-wandeltocht was op 1 juni in 2017.

,,Wandelen is bewegen en dat is gezond. Zo simpel is het idee achter de natuurwandeling”, zegt Bram Visch (77), hij is ook begeleider ,,De zeven begeleiders – we noemen onszelf geen gids, begeleider klinkt wat luchtiger - zijn vrij om onderwerpen voor de stop onderweg te kiezen. Het kost geen zware voorbereiding maar inlezen in een onderwerp moet natuurlijk wel. Gaandeweg wordt de kennis van de begeleiders en dus ook die van de deelnemers steeds groter.”

Het seizoen en ook de historie spelen een rol in het programma. Visch: ,,Laatst in de herfstdauw had ik het over spinnen. Bij het verhaal van klooster Yesse bij Essen staan deelnemers graag wat langer stil. Bij één van de andere wandelingen ging de groep uitbreid bramen plukken. Tja, dan ga je niet moeilijk doen als dat uurtje voorbij is.” Per groep gaan twee begeleiders mee. De één houdt tijdens de stop het natuurpraatje, de ander houdt onderweg een oogje in het zeil en zorgt dat de groep bijeen blijft.

Kennis en advies

Om haar natuurwandeling organisatorisch stevig neer te zetten sloot Middel zich aan bij de landelijke organisatie Gezond Natuur Wandelen. Op meer dan 80 locaties in zes provincies trekken deelnemers wekelijks hun wandelschoenen aan. Middel krijgt op verzoek kennis en advies aangereikt, maar ook hulp bij de website en bij praktische zaken zoals het ontwerpen van flyers. ,,Heel leuk, de flyers werden gedrukt via iemand van wijkteam De Wijert. Ook de wijk denkt mee en is enthousiast over de natuurwandeling. Ben ik heel blij mee”, zegt Middel.

Spagaat

Juist nu in de herfst tijdens de tweede coronagolf wordt bewegen, en dan het liefst buiten, aangemoedigd door deskundigen als hersenprofessor Erik Scherder. Volgens hem is bewegen van levensbelang. Toch is het even einde verhaal voor de natuurwandeling van Middel. ,,We zitten in een spagaat. In juli stond de wandeling weer op het programma, nu corona weer oplaait kunnen we de deelnemers helaas geen anderhalve meter afstand garanderen. Hoe gezond wandelen ook is, veiligheid staat voorop. De wandeling heb ik voor even afgelast. Houd onze site in de gaten wanneer we weer beginnen. Het liefst zo snel mogelijk.”

Meer weten of begeleider worden bij Gezond Natuur Wandelen? Kijk op https://www.gezondnatuurwandelen.nl.