Nog veel rek in aanvalsspel FC Groningen

GRONINGEN Nee, een spektakelstuk was FC Groningen-Vitesse (1-1) zaterdagavond allerminst. De defensies waren sterker dan de aanvalslinies. Beide clubs staan dan ook bekend om hun goede defensieve organisatie.

Vitesse had tot zaterdag zelfs nog maar vijf goals hoeven incasseren. Was het duel verre van sprankelend, spannend en intens was het wel.

Is FC Groningen nu een verdedigende ploeg of is het juist een ploeg die goed kan verdedigen? Dat laatste vooral. Ook tegen het sterke Vitesse waren de aanvallende intenties van Danny Buys en zijn assistenten goed zichtbaar. FC Groningen speelde 3-4-3 in balbezit en was vanaf de aftrap lange tijd de dominante ploeg. Buijs en co. hadden gekozen voor een driemansachterhoede om de razendsnelle spitsen Broja en Openda in toom te houden. Aanvoerder Matusiwa en Daniël van Kaam vormden als vanouds het controlerende duo voor de defensie, met de aanvallers Joël van Kaam en Gudmundsson op de flanken. El Messaoudi en Joosten vormden samen met spits Strand Larsen het aanvalstrio.

Lastig

Vitesse, dat de geschorste Bazoer in de aanvalsbouw node miste, had het vooral in de eerste 25 minuten erg lastig. Groen-wit vond door het vele switchen van Joosten en El Messaoudi en het veelvuldige opkomen van Van Kaam junior en Gudmundsson telkens vrij gemakkelijk de vrije man. In de eindfase van de aanval schoot FC Groningen echter zoals vaker tekort. Strand-Larsen had niets te vertellen tegen afwisselend Doekhi, Rasmussen en Hajek. De spits kreeg de bal ook te weinig in de voeten aangespeeld.

Ook werd er vanuit het middenveld te weinig de ruimte achter de Vitesse-defensie gezocht. De vaardige El Messaoudi is daar door zijn gebrek aan snelheid ook niet de meest geschikte speler voor. De enige Groningse goal was te danken aan Patrick Joosten. De explosieve aanvaller ontdeed zich knap van een tegenstander en haalde prachtig uit op een manier die we kennen van zijn periode bij VVV. Het over het geheel genomen toch net iets betere Vitesse kreeg in 93 minuten drie goede kansen, waaruit de Arnhemse ploeg zeker vaker dan eenmaal had moeten scoren. FC Groningen had net als tegen FC Utrecht niet over geluk te klagen.

Meer in staat

Met een herstelde Da Cruz en een wat beter uitgeruste Strand Larsen moet FC Groningen aanvallend tot meer in staat zijn. Zondag komt het stroef gestarte, maar gelijkwaardige Willem II op bezoek. Keert Damil Dankerlui tegen zijn oude club terug van een schorsing, Wessel Dammers ontbreekt dan juist vanwege vijf keer geel. Gaan de trainers dan schuiven in het basiselftal of krijgt met Leonel Miguel (19) opnieuw een eigen talent de kans? Joël van Kaam (18) viel zaterdag zeker niet uit de toon.