FC Groningen wacht twee ‘ondankbare’ potjes

GRONINGEN FC Groningen speelt zaterdag thuis tegen RKC Waalwijk (aftrap 16.30 uur!) en de dinsdag erna voor de beker tegen het flink tobbende FC Emmen.

Wedstrijden waarin voor de buitenwacht weinig te winnen valt, maar die je wel kunt verliezen.

RKC Waalwijk behoort tot de minst aansprekende tegenstanders in de eredivisie. Het is zo’n club die buiten coronatijden seizoenkaarthouders ertoe verleidt om maar eens een wedstrijdje over te slaan en eindelijk dat al veel eerder geplande vrienden- of familiebezoek te plegen. Het gros van de supporters dat wel de wedstrijd bezoekt, verwacht niets minder dan een gemakkelijke overwinning.

Het zijn van die wedstrijden waarin het publiek snel begint te fluiten als de thuisclub niet meteen voldoet aan de verwachtingen. De lage dunk van de kleine Brabantse profclub is wijdverbreid. De redactie van Voetbal International vraagt vóór het seizoen altijd twaalf prominenten om de eindranglijst van de eredivisie te voorspellen. Liefst elf van de twaalf voorspelden dat RKC als laatste zou eindigen.

Zestiende

Slechts Hélène Hendriks, de enige geraadpleegde vrouw, zag de Waalwijkers iets hoger eindigen: als zestiende. Tot dusver overtreft RKC de lage verwachtingen. De ploeg die bij het afbreken van het vorige seizoen laatste stond, begon wel slecht met drie nederlagen, maar ging daarna punten verzamelen. De Waalwijkers zijn de laatste drie duels ongeslagen. RKC speelde gelijk tegen Heerenveen (1-1), won anderhalve week geleden knap met 2-0 in Enschede van FC Twente en versloeg zaterdag VVV met 3-2. Trainer Fred Grim heeft dan ook betere spelers tot zijn beschikking dan vorig seizoen. Kostas Lamprou komt pakweg drie keer per jaar letterlijk tekort, maar de kleine Griek is verder een goede doelman. De van Club Brugge derlecht gehuurde Ahmed Touba is een echte versterking voor de verdediging, zoals de ervaren Vurnon Anita (31) dat is voor het middenveld waar de creatieve Anas Tahiri tegen alle verwachtingen in behouden is gebleven. Voorin doet voormalig toptalent Ola John steeds meer van zich spreken. Kortom: van RKC is het elftal beter dan het imago.

FC Emmen

In Emmen maken ze zich vast zorgen over de prestaties van RKC en andere lager ingeschatte clubs. In Drente dachten ze stiekem al aan de play-offs, maar FC Emmen staat na elf speelronden op de laatste plaats en is als enige nog zonder zege. De club zal grote druk voelen om zaterdag van ADO te winnen. Lukt ook dat niet, dan valt er dinsdag voor FC Groningen in Emmen weinig te winnen, maar alles te verliezen. Nog een ondankbaar potje.