Donar: basketbal start binnenkort (toch) weer op

GRONIINGEN Het leek er niet op dat de basketballers van Donar weer snel aan de slag zouden kunnen. De persconferentie van premier Mark Rutte en zijn kompaan Hugo De Jonge, van afgelopen dinsdag acht december, was somber van toon. Maar toch.

Het land moest verteld worden dat er tijdens de kerstdagen geen versoepelingen zouden zijn van de coronamaatregelen. Met name voor de horeca een doemscenario. Maar ook voor de topsporten, behalve het voetbal, die het water tot de lippen zagen stijgen.

Topcompetities

In de dagen voorafgaand aan het genoemde persmoment was de druk op het kabinet opgevoerd om een positief besluit te nemen over de hervatting van de topcompetities. In Groningen waren het Donar en Lycurgus die door middel van een advertentie in de vorm van een open brief daaropaan stuurden. Het stak dat de topcompetities in het voetbal wel gewoon doorgingen, waar andere profsport al maanden stillag. En dat niet alleen bij genoemde clubs, maar ook bij Martini Sparks, GIJS en Hurry Up.

Lobby

Achter de schermen tuigde Donar een lobby op en vond samenwerking met Heroes Den Bosch. Zij zijn de enige in de Europacup acterende basketbalclubs van Nederland. Om die competitie te kunnen spelen moet een bubbel worden gecreëerd. Volgens het plan, dat inmiddels aan de FIBA is voorgelegd, zal die het best te organiseren zijn in het Bossche, waarbij Donar op allerlei fronten zal assisteren. Dit gegeven zal in de contacten met het ministerie een rol hebben gespeeld. Het bestuur van Donar heeft hierbij achter de schermen zeer actief gelobbyd.

Dutch Basketball League

Als de beide Kamers in Den Haag akkoord gaan dan zal het vanaf 17 december weer mogelijk zijn om als groep te trainen, waardoor er toch weer iets terecht lijkt te komen van de Europese aspiraties van Donar. Bovendien kan de Dutch Basketball League weer worden opgestart. Zonder publiek, dat voorlopig wel. Gelukkig heeft Donar al bewezen een goed werkend coronaprotocol in huis te hebben, dat in de praktijk zijn diensten heeft bewezen. Met deze nieuwe situatie is er eindelijk de zo gewenste stip op de horizon, waar naartoe gewerkt kan worden.

Jan Weeber