Donar moet opnieuw starten in Dutch Basketball League, met streep door uitgestelde bekerfinale

GRONINGEN Dat corona een streep haalt door veel activiteiten in het dagelijks leven is overduidelijk.

Dat gebeurde onder andere toen het kabinet de doorgang van de Dutch Basketball League, de professionele basketbalcompetitie bij de mannen, verbood en later weer toestond. Uiteindelijk erkende men, na maanden, dat ook andere sporten topcompetities houden, gespeeld door beroepsspelers. De gevolgen van deze faux pas zijn verstrekkend.

Uitstel, geen afstel

Alle betrokkenen in het basketball, met Donar voorop, werden onaangenaam verrast toen de regering het een verstandig besluit vond om op 14 oktober alle sport, behalve het voetbal, stil te leggen. Het heeft een sterke lobby gekost om die draconische en oneerlijke maatregel terug te draaien. Zodoende zal de competitie op 16 januari worden voortgezet. Wel uitstel, geen afstel. Echter met een geheel ander speelschema, nu er zoveel tijd voorbij is gegaan zonder wedstrijden te kunnen afwerken. Voor Donar gaat als gevolg hiervan een streep door drie behaalde winstpartijen, met name door de heroïsche zege in en tegen Den Bosch.

Geen bekerfinale

Ook nadelig voor Donar en de fans is, dat de bekerfinale van het vorige seizoen niet gespeeld gaat worden. Daarmee gaat een belangrijke prijs aan de neus van de Groningers voorbij. Het heet officieel dat door de coronacrisis de wedstrijd op 10 januari geen doorgang kan vinden. Donar was evenwel akkoord met die datum. Echter de tegenstander, Aris uit Leeuwarden, zag geen kans op die dag op te komen draven. Men moet zich afvragen of de echte wil wel aanwezig was. Hoe groot was het trompetgeschal toen men in het Friese de finale wist te behalen, voor het eerst in de clubgeschiedenis! Donar overweegt of er een andere topwedstrijd op de geplande datum gespeeld kan worden.

Afgeslankte competitie

De opzet voor de geheel nieuwe competitie, die nu is bedacht, houdt in dat alle twaalf teams een enkele competitie tegen elkaar zullen spelen. Wie in eigen hal speelt, of op reis moet, wordt door loting bepaald. Is hiervan de eindstand bekend, dan zullen er twee poules worden gevormd. In de Elite A zullen de bovenste zes ploegen spelen, de resterende zes in de Elite B. In de poules worden hele competities afgewerkt met uit- en thuiswedstrijden. De rangschikking in de poules bepalen welke acht teams (de hele Elite A en de bovenste twee teams van de Elite B) deel mogen nemen aan de Play-offs om het kampioenschap en welke tegenstanders elkaar zullen treffen.

FIBA Europecup

Het is een gezamenlijk initiatief van Donar en Heroes Den Bosch geweest om te proberen de wedstrijden van de poule, waarin beide clubs spelen in de FIBA Europecup, naar Den Bosch te halen. Verrassend was dat de internationale bond het aanbod dusdanig beviel, dat er een tweede poule van ploegen aan toe is gevoegd. Blijkbaar is men overtuigd van de stevige organisatie, voor wat de coronamaatregelen betreft, en de daarvoor perfecte locatie in De Maaspoort en omliggende gebouwen. Donar zal aantreden tegen Heroes Den Bosch, BC Borisfen (Wit-Rusland) en BC Parma (Rusland).

Jan Weeber