Herstart FC Groningen nog vol onzekerheden

GRONINGEN Hoe verwerkt FC Groningen het aanstaande vertrek van Sergio Padt? Hoeveel van de geblesseerden zijn zaterdag alweer voldoende fit om tegen FC Utrecht te starten of in te vallen? En lukt het technisch directeur Mark-Jan Fledderus om de iets te smal gebleken selectie nog deze week te versterken?

Laten we op de laatste vraag verder ingaan. In het eerste deel van de competitie waren twee van de vier nieuwe aanvallers, Arjen Robben en Alessio Da Cruz, zelden of nooit beschikbaar. Zij vielen van de ene blessure in de andere. De twee andere nieuwelingen, Patrick Joosten en Jørgen Strand Larsen, behoorden ook niet bepaald tot de fitste spelers in de selectie. Beiden kenden bijna elke wedstrijd een groot conditioneel verval. Bij Joosten ging het kaarsje na een uur, vijf kwartier, meestal uit en bij Strand-Larsen niet veel later.

Bijzonder knap

Het valt de vier aanvallers niet kwalijk te nemen. Zij hadden bij hun komst in Groningen een trainingsachterstand, een gebrek aan wedstrijdritme of moesten wennen aan de hogere intensiteit van trainen en spelen (Strand-Larsen). Kon FC Groningen het ontbreken van één of twee aanvallers nog redelijk goed opvangen, in december toen in navolging van Robben en Da Cruz ook Joosten met een blessure afhaakte, brak dit de ploeg op.

Dat resulteerde in een onnodige bekeruitschakeling tegen FC Emmen en een al even onnodige competitie-nederlaag tegen Heracles. In beide wedstrijden was het aanvalsspel ook minder dan in de weken dat tenminste Joosten nog wel kon spelen. Het was dan ook bijzonder knap dat zonder de drie aanvallers en dragende kracht Azor Matusiwa met 3-2 bij Sparta werd gewonnen.

Aanvallende versterking?

Juist omdat in januari de wedstrijden elkaar in hoog tempo opvolgen, is het van belang dat een aanvallende versterking zo snel mogelijk komt. Het kan ook zijn dat FC Groningen afziet van versterking van de aanval en het vertrouwen geeft aan de vijf jonge aanvalstalenten van FC Groningen onder 21 jaar: Remco Balk, Kian Slor, Tomas Suslov, Thijs Dallinga en Joël van Kaam. De vijf hebben echter de pech dat de competitie van hun eigen elftal al maanden stil ligt. Veel wedstrijdritme hebben de talenten niet en dat was ze vooral in de laatste weken voor de winterstop aan te zien.

FC Utrecht, zaterdag in Nieuw Galgenwaard, de eerste tegenstander van FC Groningen in 2021, zou op basis van het aantal gecreëerde en toegestane kansen nu vijfde moeten staan, maar staat slechts tiende. Met afmaker Adrian Dalmau eindelijk hersteld hoopt FC Utrecht zaterdag een inhaalrace te beginnen. In Groningen was Utrecht het betere elftal maar bleef het 0-0, de enige 0-0 van FC Groningen totnogtoe.