Donar deelt (groeiend in de aanval) klap uit aan landskampioen Landstede

GRONINGEN Voor Donar herstartte de competitie op zondag 10 januari met een thuiswedstrijd tegen de regerend landskampioen Landstede Hammers uit Zwolle.

Voor die tijd werden er twee oefenwedstrijden gespeeld, waarvan de laatste tegen ZZ Leiden. Die werd weliswaar gewonnen met 84-88, maar daar hielden de kenners toch enkele zorgen aan over. Enerzijds vanwege de blessures van drie Donarspelers: James, Moreton en Adetunji. Anderzijds wijzen vierentachtig punten van de tegenstander op een verdediging die flink aangedraaid dient te worden.

Landskampioen Landstede Hammers

De Zwollenaren genieten, als gevolg van de coronacrisis, al sinds 2019 van hun kampioenstitel, en doen dat met een team dat weinig verschilt van vorig seizoen. Sterkhouders bleven of werden vervangen door gelijkwaardige krachten. Wat de ploeg vooral kenmerkt is dat die niet zo zeer drijft op grote namen, maar door samenspel tot grootse daden komt. Alle aanwezige kwaliteiten vullen elkaar aan en zo heeft coach Herman van den Belt een puzzel gelegd die geheel af lijkt.

Donar op landelijke televisie

De ploegen traden aan in MartiniPlaza, dat flink was vernieuwd. Er was de nieuwe speelvloer, en ook de baskets, scoreborden, betere verlichting en extra Led-boarding waren kersvers. Tevens zaten de supporters weer in de zaal, uitgevoerd als kartonnen poppen, voorzien van pasfoto’s. En dat volop in beeld bij TV Noord en de landelijke NOS, zowel rechtstreeks op TV als op de radio. Daarbij gevoegd op internet DonarTV, met interviews voorafgaand aan het duel en de persconferentie daarna. De club doet er zo alles aan om sponsors en fans betrokken te houden.

Het wedstrijdverloop in de eerste helft

Aanvankelijk leek de wedstrijd uit te draaien op een driepunter-festijn, maar toen het eerste kwart vorderde kon Donar steeds moeilijker een gaatje vinden in de Zwolse defensie. De Blauwvingers maakten daar gebruik van en wisten het eerste deel winnend af te sluiten met 16-18. In het daarop volgende kwart werd er door de thuisploeg strakker verdedigd. Successen in de defensie leiden meestal tot snellere aanvallen en dat bleek. Met name Devonte Lacy was met zijn krachtige drives degene die op belangrijke momenten de punten voor de Groningers verzamelde.

Zwolle krijgt weinig kansen in de tweede helft

Donar groeide aanvallend in het tweede bedrijf meer en meer in de wedstrijd, terwijl de Hammers nu met een Groningse verdediging werd geconfronteerd die potdicht zat. De spanning nam daarom wat af, iets dat de hoop op een goede afloop deed stijgen. Het was jongeling Kjeld Zuidema die zelfs met een verre driepunter de wedstrijd op slot deed. Met 18 punten werden Henry Caruso en Jarred Ogungbemi-Jackson topscorers van de wedstrijd en trok Thomas Koenis de meeste rebounds van de borden (9 stuks). De geblokte Amerikaan Kayel Locke was voor Zwolle de meest trefzekere met 13 punten. Eindstand 82-55. Voor Donar een eerste klap die een daalder waard kan zijn als het de volgende topper, op 16 januari in Leiden, ook weet te winnen.

Jan Weeber