Donar Groningen laat het achter Leidse betaalmuur afweten (livestreams bij Donar blijven gratis)

GRONINGEN Een week geleden behaalden de basketballers van Donar een daverende overwinning op landskampioen Landstede Hammers. Een flinke slag die nog meer waarde zou kunnen krijgen, als de wedstrijd daarna, in de Leidse Vijfmeihal, ook gewonnen zou kunnen worden. Hoe anders zou het lopen.

Leiden stopt wedstrijden achter betaalmuur

Voorafgaand aan het duel werd er door Donarsupporters op socale media flink gediscussieerd. De Leidenaren hadden, net als een paar andere clubs uit de Dutch Basketball League besloten om een livestream voor euo 7,50 aan te bieden, daar waar die normaliter gratis is. Dat heeft alles te maken met de corona-pandemie. In het Leidse heeft men besloten geen seizoenkaarten te verkopen. Ook losse kaarten kunnen momenteel niet worden verkocht. Om toch nog enige inkomsten te genereren worden de wedstrijden daarom achter een betaalmuur aangeboden. Sponsoren komen daarbij aan bod, ook omdat een plaatselijke Leidse zender samenvattingen van de wedstrijden uitzendt.

Thuiswedstrijden van Donar blijven gratis

De situatie bij Donar (en o.a. Aris Leeuwarden en Heroes Den Bosch) is anders. Het is hun bewuste keuze om livestreams gratis te blijven aanbieden. Het is een handreiking aan de supporters en businessclubleden, die op die manier betrokken blijven bij hun club. De sponsoren wordt hiermee een breder publiek geboden en zeker niet onbelangrijk voor een in Nederland kleine sport: het is reclame voor het basketbal. Het is wrang dat supporters van clubs die hun fans laten betalen, wel hun team gratis aan het werk kunnen blijven zien in Den Bosch, Den Haag, Den Helder, Leeuwarden en Groningen. De toekomst zal leren of betaalde livestreams profijtelijk, of juist nadelig zijn voor de clubs die dit zijn gaan doen. Immers, alleen bij een behoorlijk aantal betalende bezoekers kan het uit.

Een slappe vertoning bij Donar

Uit principiële overwegingen waren er Groninger fans die weigerden geld neer te tellen om de wedstrijd op internet te kunnen zien. Hun overweging was dat zij hun tegenstanders niet financieel in het zadel wilden helpen, als Leidse fans niet in de mogelijkheid waren die daad in omgekeerde richting terug te doen. Zij die dat wel deden zullen zich bekocht hebben gevoeld, daar vanuit Gronings gezichtsveld de wedstrijd niet om aan te zien was. De gastheren denderden over Donar heen, de gasten stonden erbij en keken ernaar. Niet voor niets sprak coach Ivan Rudez duidelijke woorden, die erop neerkwamen dat Leiden won door algehele slapte bij zijn ploeg.

Leiden behaalt ruime winst

Was Zorg en Zekerheid Leiden in de oefencampagne nog de verliezende ploeg, met de nieuwe spelers Carrington Love (ex-Donar), Giddy Potts, Emmanuel Nzkwesi (25 punten) en Luuk van Bree (19 punten) in de gelederen waren ze die nederlaag allang vergeten. Frank en vrij spelend vonden ze gemakkelijk een vrije man voor een schot of een lay-up. Veelzeggend is dat de Leidenaren beduidend meer assists op hun naam hadden staan dan Donar: 31 tegen 12. Donar-coach Rudez kon van de kant het tij niet keren. Onderschatting van de tegenstander is moeilijk uit te roeien, maar dat was wel degelijk het lek dat niet te dichten was. Hard werken is daarom het devies, als Donar de volgende tegenstander, Yoast United uit Bemmel, wil verslaan.

Jan Weeber