Veel meer goals in wedstrijden FC Groningen

GRONINGEN Met 31 punten uit 17 wedstrijden heeft FC Groningen een verrassend sterke eerste seizoenshelft achter de rug. De ploeg van trainer Danny Buijs heeft de verwachtingen van vóór het seizoen tot dusver ruimschoots overtroffen.

Die verwachtingen waren met reden niet al te hoog gespannen. FC Groningen had immers in defensief opzicht een flinke jas uit gedaan. Met Damil Dankerlui voor Deyovaisio Zeefuik en Wessel Dammers voor Mike te Wierik, en verder slechts Miguel Leal voor Django Warmerdam en de vlak voor het afbreken van de vorige competitie vertrokken Samir Memisevic, was kwalitatief en vooral kwantitatief ingeleverd. Aanvallend leek de selectie wel versterkt, met Arjen Robben, Jørgen Stand Larsen, Alessio Da Cruz en Patrick Joosten voor Ajdin Hrustic, Daishawn Redan en Joel Asoro, maar Robben en Da Cruz blijken zelden of nooit beschikbaar, terwijl Joosten geregeld last heeft van PHPD: pijntje hier, pijntje daar. Tegen Willem II zorgde dat weer eens voor een vroegtijdige aftocht, tegen FC Twente weerhield dat de linkerspits van spelen.

Zesde plaats is te danken ana een tweetal zaken

Het verlies aan kwaliteit achterin en het gebrek aan fitheid van de aanvalsversterkingen zouden nu als een zeer plausibele verklaring kunnen dienen voor een eerste competitiehelft à la Willem II of FC Emmen.

Dat FC Groningen nu zesde staat in plaats van onderin is te danken aan een tweetal zaken. Buijs is erin geslaagd om in korte tijd toch weer een hecht team te smeden en een aantal spelers maakt een mooie ontwikkeling door. Ko Itakura en Azor Matusiwa blinken bijna wekelijks uit. Gabriel Gudmondsson zorgt als aanvallende linksback voor de gehoopte impulsen, terwijl Ahmed El Messaoudi (6 goals) en Strand Larsen (7 treffers) verrassen met hun productiviteit. In de laatste twee maanden zien we wel dat FC Groningen verdedigend kwetsbaarder is dan voorheen, toen er beter en compacter werd verdedigd.

Elftal is de afgelopen maanden gegroeid

Maar aanvallend is het elftal de afgelopen maanden ook gegroeid: drie goals tegen Sparta en Willem II, twee tegen RKC, AZ, FC Utrecht en FC Twente. Eén-nulletjes maken plaats voor 2-1 of 3-2.

Met het terughalen van Mike te Wierik heeft FC Groningen zich verdedigend versterkt. Aanvallend moet er nog een speler bij, nu wel duidelijk is geworden dat op de inzetbaarheid van Da Cruz, Robben en Joosten vaak niet te vertrouwen is.