Donar Groningen komt net te kort in coronabubbel Den Bosch (maar maakt nog kans op kwalificatie)

GRONINGEN Deze week worden er bij de basketballers kwalificatiewedstrijden gespeeld om een ronde verder te komen in de FIBA Europecup. En dat in een coronabubbel in Den Bosch.

Daar waar de nachtelijke rust bruut werd verstoord door relschoppers die het nodig vonden de stad in een strijdtoneel te veranderen. Gelukkig werd het Hotel Centraal niet het doelwit van deze plunderaars.

Corona bij de Wit-Russen

De poule waarin Donar speelt bestaat uit slechts drie teams, omdat het Wit-Ruslandse Borisfen verstek liet gaan. Opmerkelijk daar ’s lands leider Loekasjenko eerder had verkondigd dat het land niet onder corona gebukt gaat. Toch was dat de reden dat het team thuis moest blijven, daar de Bossche bubbel strenge toegangs- en gedragsregels kent. Zowel Heroes Den Bosch, als Donar Groningen konden na de tests tevreden constateren dat die allen een negatief resultaat lieten zien.

Twee teams in een fysiek gevecht

Om een ronde verder te gaan moet er daarom slechts één wedstrijd gewonnen worden, daar de bovenste twee van de drie daar het recht toe hebben. Er was beide teams veel aan gelegen om meteen een grote slag te slaan. Temeer daar niet bekend is hoe sterk de enige buitenlandse club, Parma, in de poule is. Er ontspon zich een fysiek gevecht van duwen, puntige ellebogen en harde fouten, zij het alles net binnen de grenzen van de driekoppige arbitrage, die overigens vrijwel foutloos floot. Het beuken onder de borden werd het best uitgevoerd door Thomas van der Mars, die ongrijpbaar bleek voor de verdediging van de Groningers. De teruggekeerde Juwann James en Thomas Koenis lieten zich ook niet onbetuigd, maar konden de effectiviteit van Van der Mars niet verminderen.

Den Bosch schiet uit de startblokken

Als dan de ruimte onder de borden bezet is, volgen de schoten van ver vanzelf. Met name Den Bosch zat op dit terrein als op een troon. Het buitengewoon hoge schotpercentage bij de Bosschenaren maakte het voor de Groningers onmogelijk in de stand voor te komen. Miha Lapornik van Heroes schoot op dat moment vrijwel alles raak, gevolgd door ploeggenoot Demario Mayfield. Wat de gasten ook probeerden, de thuisploeg bleef aan de goede kant van de score bij rust: 47-43.

De terugkomst van Donar

Na de thee liet Damjan Rudez, de lange powerforward van Donar zien, waarom hij in de hoogste basketbaldivisie van de wereld, de NBA, heeft gespeeld. Ook hij ging zich met het schieten vanachter de driepuntslijn bemoeien. Hij was het die met perfectie een serie verre bommen losliet en zijn ploeg naast de Bosschenaren bracht (57-57). Dat bracht hen zodanig van hun stuk, dat de Groningers uitliepen naar een voorsprong van negen punten. Door slordigheden in de aanval van Donar veroverden de Heroes daarna herhaaldelijk de bal en konden de achterstand weer inhalen. Er was slechts een enkel puntje verschil tussen beide ploegen toen de prima spelende Davonte Lacy een vrije worp miste en de eindstand bleef steken op beide achtentachtig punten.

Slechts een streepje licht tussen twee ploegen

Omdat een basketbalwedstrijd altijd een winnaar op moet leveren, volgden er vijf zenuwslopende minuten in de verlenging. Daarin startte Donar goed met een drietje van Jarred Ogungbemi Jackson, gevolgd door een zelfde type treffer van Demario Mayfield. Maar toen ging het toch net verkeerd voor de blauw-witten. Er werd in de aanval een eenvoudige inlegger gemist, waar de Bosschenaren wel een paar scores lieten aantekenen. Rudez miste net op dat moment een drietje, waar Stefan Wessels zijn roodhemden wel twee punten cadeau deed. Jackson liet nog een driepunter in het netje ploffen voor een eindstand van 99-98.

Er is nog kans voor Donar om zich te kwalificeren

De teleurstelling mag groot zijn voor Donar, maar wat blijft is dat deze wedstrijd goede reclame voor de basketbalsport was. Fysiek gespeeld, tactisch interessant en hoge schotpercentages, er was veel te zien. Daarbij gezegd dat er nog alle kansen voor Donar zijn om zich voor de volgende ronde van de FIBA Europecup te kwalificeren, als het aanstaande donderdag van Parma weet te winnen.

Jan Weeber