Donar Groningen zet rekenmeesters aan het werk in Bossche bubbel na verlies tegen Russische ‘reuzen’

GRONINGEN Waar er landelijke media dachten aan het Italiaanse Parma, moesten de basketballers van Donar aantreden tegen het Russische BC Parma Perm.

Dat in de Maaspoort in Den Bosch, in het kader van de FIBA Europecup. De Groningers hadden hun eerste wedstrijd nipt verloren van Heroes Den Bosch. Zelfs met een minimale nederlaag was er nog kans om een ronde verder te komen, daar de beste vier als nummer drie geëindigde ploegen, uit de diverse poules, daar nog kans op maakten.

Grote vriendelijke reuzen

Wie beide teams op het veld zag staan moet gezien hebben dat de Russen beschikten over meer lengte en gewicht dan de Groningse ploeg. Het zou kunnen betekenen dat het een traag bewegende groep betrof. Niets was minder waar. In tegenstelling tot Donar, dat maanden stil stond weg te roesten vanwege corona, waren de Russen volop in de running in hun competitie gebleven. Dat was aan alles te zien. De flitsend snelle passing, het driepunttsschot, de verdediging over het hele veld, het bleek een geoliede machine. Het leek allemaal als vanzelf te gaan tegen de zwoegende Groningers, die de hele wedstrijd als leeuwen bleven vechten.

Verdedigende druk

De ploeg uit Perm gooide er met regelmaat een full court press uit. Zwermend over het hele veld probeerden ze de bal af te pakken, dan wel aanvalstijd van Donar af te snoepen. Het leidde tot veel te veel balverlies. Dat de Groningers nog bij bleven had de ploeg te danken aan een prima schotpercentage. Op dat vlak bleken de Russen echter bovenmeesters. Had de thuisploeg door keihard werken een score behaald, dan waren het vooral Boris Savovic, Mareks Mejeris en Adas Juskevicius die van ver een driepunter door het netje lieten ploffen. Een ruststand van 47-65 was het logische gevolg, die door Parma tot het eind van het derde kwart werd geconsolideerd: 61-74.

Donar zet de achtervolging in

Geen moment kwam de winst van Parma in gevaar. Maar voor Donar was er nog een sluipweg naar kwalificatie over. Bij een kleine nederlaag zou de ploeg nog bij de vier beste nummers vier uit alle poules kunnen eindigen. De zogenaamde Lucky losers. Er was coach Rudez daarom alles aan gelegen om met een zo klein mogelijke nederlaag de wedstrijd te beëindigen. Het lukte de ploeg zelfs om een run van 10-0 te plaatsen en kwam de achterstand binnen de dubbele cijfers terecht. Daarna was echter de koek op en werd de wedstrijd bij 81-93 in de boeken geschreven. Cijfers die de rekenmeesters zullen bekijken of het Donar gelukt is zich alsnog te plaatsen. Die kans is echter klein.

Jan Weeber