Donar Groningen haalt gram tegen Heroes Den Bosch, en wint met 87-70

GRONINGEN De opdracht was afgelopen, woensdag 3 februari, vooraf duidelijk voor de basketballers van Donar, winnen van de ploeg waar het zo smartelijk van verloor in de bubbel in Den Bosch.

De Groningers kregen toen maar liefst 99 punten om de oren, voornamelijk door toedoen van de langste Bosschenaar Thomas van der Mars. Hij scoorde maar liefst dertig punten in dat zinderende duel. Hoe ging Donar dat in deze wedstrijd aanpakken?

Donar schiet uit de startblokken

De voortekenen waren ronduit slecht, toen centerspeler Thomas Koenis op de dag voorafgaand aan de wedstrijd door zijn enkel ging. Het antwoord op de strijd onder de ring werd door Ivan Rudez, coach van de thuisclub, gezocht in een straffe, in teamverband gespeelde, man-to-man verdediging. In en om de bucket (het geverfde gebied onder de basket) zwermden de spelers, als lastige vliegen, om de vijand heen. Daardoor werden de Heroes niet in de gelegenheid gesteld de bal rond te passen en open scoringskansen te creëren. Aanvallend kwam de thuisploeg bovendien goed door. Met een voorsprong van 28-10 werd het eerste kwart afgesloten, waarna Juwann James in het tweede kwart een monsterblok plaatste op een inzet van Jacori Payne van de Bosschenaren, vlak voordat de rust werd ingegaan bij 48-28.

Strijd onder de borden

Nog steeds was de vraag of het Donar zou lukken Thomas van der Mars en daarmee de gehele Bossche ploeg in toom te houden. Het was de uitgelezen opdracht voor Willem Brandwijk en vooral Juwann James. Het antwoord daarop is zowel ja en nee. Het klopt dat de plaaggeest Van der Mars in scoren werd beperkt, hij scoorde negen punten, maar reboundend kwam de lange man goed door met vijftien stuks. Toch was het af en toe voor Jean Marc Jaumin, coach van het in het blauw spelende Bossche team, om moedeloos van te worden hoe James in deze wedstrijd profijt trok van zijn spierbundels.

Vermoeid halen beide teams de eindstreep

Toen Heroes Den Bosch een inhaalrace inzette, werden ze daartoe geholpen door een aantal slordig uitgevoerde Groningse aanvallen. Coach Jaumin had daarbij gehoopt dat de zoneverdediging, die zijn ploeg op de vloer legde, soelaas zou bieden. Dat aangevuld met het vlijmscherpe schutterswerk van Miha Lapornik, die maar niet wilde missen. Iets dat overigens ook gold voor Will Moreton van de gastheren. Hij schoot vijf drietjes raak. Het leek spannend te worden toen het verschil in de stand werd teruggebracht tot tien punten bij 70-60. Dit kostte de gasten echter zodanig veel energie dat Donar uiteindelijk een flinke winst bij kon schrijven. De Groningers waren eveneens vermoeid geraakt, maar over de gehele wedstrijd gezien hadden ze meer energie gegeven en een intens en fysiek spel op de speelvloer gelegd. De winst van 87-70 was het verdiende eindresultaat. Kan de ploeg deze intensiteit elke wedstrijd opbrengen, dan kan het een mooi seizoen worden.

Jan Weeber