Donar Groningen etaleert hoogte- en dieptepunten in uitwedstrijd Weert

GRONINGEN Onoverwinnelijkheid moet in ons DNA gaan zitten. Elke tegenstander moeten we tegemoet treden alsof het Den Bosch is (de ploeg die Donar uit het Europcuptoernooi wipte).

En we houden onze kracht nu drie kwarten vol. Dat moeten we uitbreiden tot het vierde kwart. Ongeveer in die bewoordingen somt coach Ivan Rudez van Donar de verbeterpunten op, voor zijn groep van basketballende profs, na de krachtmetingen tegen de Bossche tegenstander.

Basketbal toont chaos op internet

Maar dan volgt zaterdag een duel tegen Basketbal Academie Weert in het verre zuiden des lands. Vanwege het nadere winterweer zijn diverse wedstrijden in tijd vervroegd, maar om niet nader genoemde redenen zou dat in Weert niet mogelijk zijn. Pas in de avonduren vindt het treffen plaats en dat zal betekenen dat de blauwe Donarbus na de wedstrijd door de sneeuw naar huis moet. De thuisblijvers zijn aangewezen op een dure, betaalde, livestream. Op internet wil basketbal maar geen eenheid worden. Waar de ene club kiest voor volwaardige televisiereportages, gaat de andere voor gratis livestreams op Youtube en een derde groep voor betaalde streams op Eyecons.

Valse start door slordig spel

BAL Weert is een kleintje in de eredivisie. Een opleidingsploeg met jonge jeugd en slechts twee buitenlandse spelers. Als topploeg Donar op bezoek komt zijn de Weertenaren, door blessures, bovendien vier dragende spelers kwijt. Dit moet dus een walk-over worden voor de Groningers. Echter, de concentratie is ver te zoeken. Het is slordigheid troef, eenvoudige inleggers gaan verloren, vrije worpen worden gemist, duidelijker gezegd: er wordt hopeloos geknoeid. Het kwart eindigt dan ook bij 10-12.

Donar draait de duimschroeven aan

Uiteraard is coach Ivan Rudez verre van tevreden. De opdracht voor het tweede kwart is duidelijk: de profs moeten er flink op en erover. Geregeld wordt er daarom over het hele veld verdedigd met een full court press, en ook rond eigen bucket zit er ineens overal een hand tussen om de Weertse passing te dwarsbomen. Het maakt dat BAL veel moeite heeft om aanvallen binnen de toegestane 24 seconden af te werken. Donar’s Devonte Lacy start met driepunters en bereikt zelfs een vierpunten-aanval (driepunter, plus vrije worp) aan het eind van het kwart, dat eindigt op 22-41 bij rust.

Tweede helft blijkt kopie van de eerste

Het derde en vierde kwart laten hetzelfde beeld zien. Weert wint kwart drie zelfs door algehele slordigheid bij de bezoekers, in het laatste kwart trekt Donar de teugels weer aan. Het is kiezen voor de juiste aanpak: gaan de schoten er niet in, val dan de basket aan. De Weertse ploeg is er letterlijk en figuurlijk te licht voor om het Groningse beukwerk te kunnen stoppen. Met name de spierbundels van Juwann James blijken uiterst effectief, hij is voor de jongelingen van de thuisploeg niet te stoppen. Zoals vaak wordt de kleine Jarred Ogungbemi-Jackson de topscorer voor Donar met 21 punten. De wedstrijd die geen wedstrijd is en vele ups en downs toont, eindigt bij 55-96. Het DNA van Donar vraagt om verdere aanpassing.

Jan Weeber