FC Groningen verrast, maar stelt ook teleur

GRONINGEN Een uur lang domineren tegen elf man en weinig klaar spelen tegen tien. Het overkwam FC Groningen zaterdag tegen PEC Zwolle.

Trainer Danny Buijs en zijn assistenten slaagden er ondanks luide aanwijzingen niet in om hun ploeg weer in het tactische gareel te krijgen. Ze haalden opgelucht adem toen de 1-0 voorsprong over de streep werd getrokken.

Eerder tegen AZ liet FC Groningen wel zien hoe je moet spelen tegen tien man. Eén tegen één druk zetten op de achterste linie van de tegenstander om zo een fatsoenlijke opbouw onmogelijk te maken en in balbezit via snelle flankwissels de tegenstander kapot spelen.

Psychologisch verschil

Maar er was een belangrijk psychologisch verschil met de wedstrijd tegen AZ. In Alkmaar stond FC Groningen met 1-0 achter en rook de ploeg kansen; tegen PEC stond het elftal met 1-0 voor en had het een uur lang met goed voetbal gedomineerd. Na het wegzenden van Pelle Clement leek er gemakzucht in de ploeg te sluipen en toen PEC steeds dreigender werd sloeg die om in ogenschijnlijke angst en ontreddering. Buijs en co. zijn er dan niet de coaches naar om gelaten toe te kijken. Ze doen er alles aan om naderend onheil te voorkomen. Stilletjes toekijken en na afloop zeggen dat de tactiek deugde maar dat de uitvoering niet goed was, zul je Buijs niet snel horen zeggen. Sorteren de luide aanwijzingen van de trainer doorgaans effect, tegen PEC leken ze alleen maar voor meer onrust te zorgen. Buijs weersprak dat maar gaf toe dat hij vreesde dat zijn ploeg de voorsprong uit handen zou geven.

Met 1-0 bij rust deed FC Groningen zichzelf tekort

Dat zou bijzonder jammer zijn geweest, want met elf tegen elf had zijn ploeg tegen het de laatste weken goed voetballende PEC een sterke indruk gemaakt. Met de 1-0 ruststand deed FC Groningen zichzelf tekort. Een voorsprong van twee goals had de verhoudingen beter weer gegeven. In de sterke eerste helft kwam het meeste gevaar van rechts waar rechtsbuiten Mo El Hankouri en aanvallende middenvelder Tomas Suslov elkaar gemakkelijk vonden. Dribbelaar El Hankouri leverde vier goede voorzetten. Mike te Wierik speelde toen sterk in de rol van ouderwetse rechtsback. Hij zorgde voor defensieve zekerheid in een hyperaanvallende ploeg zonder pure verdedigende middenvelders (de geblesseerde Matusiwa is de enige in de selectie) en een zeer aanvallende linksback (Gudmundsson). Daniël van Kaam was na een handvol mindere wedstrijden ook weer eens goed bezig en

Ramon Pascal Lundqvist liet zich ruim een uur lang van zijn beste kant zien. Met attent ingrijpen voorkwam hij dat PEC zijn enige kans voor de rust verzilverde. De enige dissonant was Alessio Da Cruz. De 24-jarige aanvaller maakte eerder indruk als rechtsbuiten maar speelt liever vanaf links of als tweede spits. De Cruz mocht nu vanaf links starten, maar liet bitter weinig zien. Misschien vreet de onzekerheid aan hem. FC Groningen is al de vierde club waaraan Parma hem heeft verhuurd. Groen-wit heeft een optie tot koop bedongen, maar heeft juist voor Da Cruz zijn favoriete posities al fors geïnvesteerd in een 18-jarige aanvaller.

FC Groningen gaat zondag op bezoek bij sc Heerenveen; de woensdag erna komt Feyenoord naar Groningen.