Oosterpoorters in verzet | Herinnerings in beeld

GRONINGEN De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deze week: Oosterpoorters in verzet.

Buurten tegen gifAagrunol weg en Wij zijn giftig, is te lezen op de spandoeken februari 1981. Veertig jaar geleden, blokkeren enkele honderden bewoners van de Oosterpoort de ingang van gewasbeschermingsmiddelenfabriek Aagrunol aan het Winschoterdiep. Vandaag de dag bevindt zich daar aan de oostzijde van het oude Winschoterdiep de buurt De Meeuwen. Met aan de overkant van de Europaweg tegenwoordig de coronatestlocatie.

Klauterend door de barricade

De foto doet wat schimmig aan, zo vroeg in de ochtend op een kil fabrieksterrein. Een constructie van steigerbuizen moet ervoor zorgen dat er tijdelijk geen vrachtwagens van en naar de fabriek rijden. De werknemers mogen gewoon, klauterend door de barricade, naar binnen.

Welk belang weegt zwaarder?

Stankoverlast, gezondheidsklachten en regelmatig een brandje, de buurtbewoners zijn het zat. Al jarenlang protesteren ze tegen Aagrunol. Ze vinden dat de gemeente te weinig doet aan hun zorgen. Welk belang weegt zwaarder? Milieu en leefbaarheid of werkgelegenheid?

Uiteindelijk vertrekt de chemische industrie uit Groningen naar Delfzijl. In 1988 wordt de fabriek afgebroken. De afwikkeling had nog al wat voeten in de (giftige) aarde, maar de grond wordt gesaneerd en weer bebouwd. Protesten rondom leefbaarheid en milieu kunnen wel degelijk zin hebben.

Jaline de Groot