‘In Groningen kom je altijd wel bekenden tegen’

Leena de Wilde (33) is geboren in India. Als ze zeven maanden oud is, wordt ze geadopteerd door een Gronings echtpaar.

Leena heeft praktisch haar hele leven in Groningen gewoond en houdt van de stad. „Groningen is heel gezellig, je komt altijd wel bekenden tegen.”

Op straat geboren in Mumbai

Leena is op straat geboren in de miljoenenstad Mumbai, de hoofdstad van India. „Mijn biologische moeder heeft de moedige beslissing genomen om mij af te staan aan een kindertehuis in de hoop dat ik zo een betere toekomst zou kunnen hebben. Vanuit het tehuis ben ik via adoptie in Groningen terechtgekomen”, vertelt ze.

Aanvankelijk lijkt er niets aan de hand met de prachtige baby, maar als Leena anderhalf jaar oud is, krijgen haar ouders steeds meer het idee dat haar toch iets mankeert. Uitgebreid onderzoek van specialisten leert dat ze spastisch is. Vanaf haar derde beweegt Leena zich voort met een handmatig te bedienen rolstoel. „Ik heb altijd de instelling gehad om zoveel mogelijk uit het leven te halen en te genieten van de dingen die ik wel kan.” Ze volgt regulier onderwijs en spiegelt zich in het dagelijks leven aan haar 3,5 jaar jongere broertje dat eveneens in India is geboren. „Ik heb altijd gekeken naar hoe hij de dingen deed en wilde dat ook zo doen. Ik wilde zijn net als ieder ander.”

Deelname aan de Mis(s) Verkiezing

Heeft Leena een lichamelijke beperking die zelfstandig lopen onmogelijk maakt, met haar verstand en ook met haar uiterlijk is niets mis. Als in 2006 de eerste Mis(s) Verkiezing voor vrouwen met een lichamelijke beperking wordt gehouden, besluit zij zich op te geven voor de editie van het jaar daarop. Ze haalt de landelijke, op televisie uitgezonden finale en wordt daarin elfde. De Mis(s) Verkiezing was een idee van Lucille Werner die bekendheid verwierf met de presentatie van het populaire woordraadprogramma Lingo. Ook Werner heeft bij haar geboorte als gevolg van zuurstofgebrek een hersenbeschadiging opgelopen. Zij loopt daardoor moeilijk. „Lucille heeft mij onlangs benaderd voor de verkiezingscampagne van het CDA”, vertelt Leena. „Zij zet zich al jaren in voor mensen met een beperking en wil dat nu een politiek vervolg geven.”

De film Quiz van Dick Maas

Leena heeft behalve met poseren ook ervaring met acteren in films, commercials en campagnes.” Zo speelde ze een rol als figurante in de soapserie Onderweg naar Morgen en had ze een rolletje in de speelfilm Quiz van Dick Maas. Presentatrice worden is voor haar een droom, acteren vindt ze geweldig. „Je kunt een heel andere persoon zijn. Je hoeft even niet jezelf te zijn.”

Ook volgt ze een modellencoaching-traject en is ze ambassadrice van Stichting Welzijn Kinderen van Bal Anand, het Indiase kindertehuis waar ze haar eerste levensmaanden doorbracht. „Ik heb een goede toekomst gekregen en ik wil dat zij het ook goed hebben in het tehuis.”

Dat alles doet ze als moeder van een 1-jarig zoontje naast haar deeltijdbaan als uitkeringsdeskundige bij het UWV. „Ik vind het belangrijk dat ook mensen met een beperking deel uit maken van de arbeidsmarkt.”

Leena woont graag in Groningen. „Het is een stad met veel mogelijkheden en sociale mensen. Groningen heeft een ieder wat te bieden. En alles is vlakbij.” Ze komt graag op de Grote Markt. Vaak rijdt ze even over de markt. „Ik kom dan altijd wel bekenden tegen.”