Corona-uitbraak bij dagopvang daklozen in Groningen. Zorgen over mogelijk besmette zwervers op straat

Open Hof, de dagopvang voor dak- en thuislozen in Groningen, moet vanwege een corona-uitbraak tijdelijk zijn deuren sluiten. Sommige daklozen die de laatste tijd zijn langsgeweest, zijn nog niet te traceren door het bron- en contactonderzoek.

Directeur Gerhard ter Beek laat weten dat bij vijf medewerkers en tenminste één dakloze bezoeker het coronavirus is vastgesteld. De bron zou een vrijwilliger zijn die ondanks klachten naar het werk was gekomen: ,,We hebben de persoon naar huis gestuurd. Ik kan nog niet zeggen of degene kan terugkeren bij ons, er zal in ieder geval een stevig gesprek gevoerd moeten worden.’’

Daklozen lastig te traceren

Van een deel van de daklozen die afgelopen tijd de dagopvang bezochten is niet bekend waar zij op dit moment verblijven. Samen met de GGD werkt Open Hof aan een strategie om hen op te sporen voor een coronatest en contactonderzoek. ,,We hopen dat sommigen zich bij de nachtopvang of bij de 24-uursopvang in Simplon melden, waar ze hun naam moeten opgeven. Maar er zal een groep zijn die ergens anders verblijft en lastig te traceren is’’, zegt Ter Beek.

Van één thuisloze weet Open Hof dat hij positief getest is op het virus. Inmiddels is de man opgespoord.

Vooralsnog is de dagopvang tot maandag 8 maart gesloten. Voor de dak- en thuislozen is geen alternatief voor handen.