Haren is de klos: huishoudens betalen door fusie met Groningen ruim twee keer zoveel voor het ophalen van hun huisvuil

Huishoudens in Haren betalen dit jaar in één klap twee keer zoveel, 369 euro, voor het ophalen van hun vuilnis. Dat komt door de bestuurlijke samenvoeging van hun gemeente met de stad Groningen, waardoor tarieven gelijk worden getrokken. Ook huiseigenaren in Ten Boer hebben daar last van.

Huiseigenaren in Nederland zijn dit jaar fors sowieso meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten. De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt met gemiddeld 5,3 procent.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) ging er eind vorig jaar nog van uit dat de gemiddelde stijging van de ozb-aanslag beperkt zou blijven tot 3,1 procent. Maar dat blijkt dus flink meer te zijn. „De hogere ozb komt hard aan”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte.

In de gemeente Groningen stijgen de lokale lasten voor een gemiddelde koopwoning met 5,9 procent. In Hoogeveen gaat het 6,7 procent en in de gemeente Westerwolde om 10,8 procent.

Emmen en Assen

De gemeente Emmen noteert dan weer een stijging van 3,9 procent ten opzichte van 2020. En in Assen gaan de lasten met 1,1 procent omhoog.