Groningers, van Noordlaren tot Uithuizen, opgeschrikt door harde knallen en trillende huizen maar een beving is niet vastgesteld

In de provincie Groningen zijn vrijdagmiddag trillingen gevoeld en harde knallen gehoord. Via de bevingsmelder komen tientallen meldingen binnen, van Noordlaren tot Uithuizen. Het KNMI maakt geen melding van een beving, meldt RTV Noord.

Waarschijnlijk ging het om een vliegtuig dat door de geluidsbarrière vloog. Dat is later nog bevestigd door defensie. Het vliegtuig vloog boven de Noordzee.

Doffe dreun van een paar seconden

De eerste berichten over de gevoelde dreunen kwamen rond 15.50 uur binnen. Een inwoonster uit Eenrum maakte melding van 'gekraak, een knal en een trilling'. Volgens haar gaat het om 'een doffe dreun van paar seconden'. In Uithuizen hoort iemand 'licht gerommel', terwijl iemand uit Leens haar hele woning voelt trillen.

KNMI: niet seismisch

De website van het KNMI geeft geen recente aardbeving weer in de provincie. Seismoloog Läszlo Evers laat namens het instituut weten dat er wel degelijk activiteit gemeten is. 'Maar het lijkt niet seismisch”, voegt hij daar aan toe. ,,We zoeken uit wat het wel is geweest.”

Tot vrijdagmiddag vond een militaire oefening plaats maar die was om 15.00 uur afgelopen. Volgens Defensie kan het daar niets mee te maken hebben.