Duizend Groningse studenten demonstreren op Vismarkt voor versoepeling coronaregels

Duizend Groningse studenten demonstreren op 10 maart op de Vismarkt voor een versoepeling van de coronaregels.

Dat is althans het doel van een groep studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op de site destudentuitisolement.nl roepen zij hun medestudenten in de stad op om massaal naar de Vismarkt te komen om aandacht te vragen voor de groeiende psychische nood onder jongeren door de lockdown.

Lockdown vraagt van jongeren zwaardere tol dan virus zelf

Woensdag 10 maart is precies een jaar na de allereerste coronamaatregelen. Die vraagt vooral van jongeren een zware tol, zwaarder dan het virus zelf, schrijven initiatiefnemers Nikki Potze en Casper Farret Jentink op hun website. Met een massaal maar ‘vreedzaam en coronaproof protest’, van 14.00 tot 15.30 uur, willen beide sterrenkunde-studenten pleiten voor soepeler regels.

Initiatiefnemers hopen op navolging in andere studentensteden

Potze en Jentink hopen dat hun initiatief navolging krijgt in andere Nederlandse studentensteden. Nu het voorjaar aanbreekt, kunnen sport- en andere activiteiten volgens hen worden hervat in de buitenlucht waar de besmettingsrisico’s lager zijn. Verder willen ze terug naar fysiek onderwijs en pleiten ze specifiek voor jongeren voor afschaffing van de avondklok, soepeler bezoekregels en heropening van de terrassen.